2min

ING wil dat Apple een applicatie uit de App Store verwijderd die gemaakt is door een derde partij. Het gaat om een applicatie die klanten toegang geeft tot hun online rekening. Volgens ING maakt de applicatie inbreuk op het merkenrecht.

De applicatie genaamd ‘Blauwe Leenw’ staat sinds maandag in de App Store. Developer Leen van Dalen heeft als beschrijving toegevoegd: "Deze app toont het saldo en de laatste 10 transacties van een ING-rekening. Inloggen kan met de gebruikersnaam en wachtwoord van mijn.ing.nl."

Van Dalen vindt de officiële app van de ING te langzaam en daarom heeft hij zelf een applicatie gemaakt. "De officiële ING-app is een prima app en heeft meer functionaliteit dan Blauwe Leenw", aldus van Daalen. Maar de applicatie schiet bij de ING echter in het verkeerde keelgat. Een woordvoerder laat aan WebWereld weten: . "We hebben meteen aan Apple gevraagd om hem direct te verwijderen, want hij vraagt klanten naar gebruikersnaam en wachtwoord, en dat is dus precies wat we niet willen."

De woordvoerder kan niet zeggen of de applicatie wordt gebruikt voor phising. Maar ze houden er wel rekening mee. "Het doet natuurlijk precies wat phishing-mails ook doen."

ING laat aan WebWereld weten dat de applicatie in strijd is met de algemene voorwaarden en het veiligheidsbeleid van de bank. De naam zou bewust verwarrend zijn. "Er staat natuurlijk gewoon de Blauwe Leeuw", vertelt de woordvoerder. "Verder wordt er dezelfde blauwe kleur gebruikt als de door ING opgeslokte Postbank in het verleden deed."