2min

Tags in dit artikel

, , , , , , , ,

Deze week was Techzine ook weer van de partij op de CeBIT om daar te kijken naar al het moois was 2011 ons te bieden heeft van alle verschillende fabrikanten. Een van de fabrikanten bij wie we op bezoek gingen was AMD en zij hadden een mooie privé presentatie voor ons in petto. Namelijk de nieuwe Llano processor van AMD welke halverwege dit jaar op de markt moet komen.

De Llano processor is een zogenaamde APU wat betekend dat het een CPU en GPU ineen is op hetzelfde stukje silicon. Net zoals bijvoorbeeld de nieuwe Sandy Bridge processoren dat zijn. In ons gesprek met AMD werd al snel duidelijk dat AMD echt wil showen met de GPU, iets wat ook in onderstaande video is te zien met alle grafische benchmarks.

Iets waar AMD wat geheimzinniger over doet is de kracht van de CPU. Zij noemen de nieuwe Llano processor dan ook een GPU met een ingebouwde CPU. Dit versterkt ons vermoeden dat AMD een redelijk krachtige CPU heeft ontwikkeld die waarschijnlijk beter presteert dan de voorgaande modellen van AMD maar dat deze duidelijk niet zo krachtig is als de Sandy Bridge CPU’s van Intel.

Waar AMD dan wel weer helder en duidelijk over is, is dat de GPU van de Llano’s vele male krachtiger is dan de GPU van Sandy Bridge. Zo ondersteund de Llano bijvoorbeeld ook al DirectX 11 waar Sandy Bridge momenteel tot DirectX 10 gaat. De GPU van Llano is volgens de specificaties een AMD Radeon HD6600M.

De voorzichtige conclusie die wij dus trekken is dat de nieuwe processorlijn van AMD een betere GPU heeft dan die van Intel maar op CPU gebied onder doet voor Sandy Bridge. De grote vraag blijft dan waar ligt de voorkeur van de eindgebruiker? Is die bereidt om wat CPU kracht in te leveren voor een betere GPU? AMD wist overigens ook te melden dat de ingebouwde GPU kan samenwerken met losse PCI-e videokaarten van AMD, waardoor nog betere grafische prestaties behaald kunnen worden.

Voor de AMD demo verwijzen wij graag door naar onderstaande video reportage welke wij speciaal maakte voor Techzine.