3min

AMD heeft via een blogpost laten weten dat ze de eerste lading Llano processoren heeft verzonden. De Llano processor is de langverwachte nieuwe midrange serie van AMD. De Llano moet het op gaan nemen tegen de nieuwe Sandy Bridge processoren van Intel. De Llano is net als Sandy Bridge een APU, wat inhoudt dat zowel de processor als de grafische kern zijn samengevoegd in één chip. Het grote en wellicht belangrijkste verschil tussen Llano en Sandy Bridge is dat Llano al ondersteuning biedt voor DirectX 11 en Sandy Bridge is bleven steken op DirectX 10.

Wat natuurlijk de grootste doorslag zal gaan geven zijn de benchmarks. Hoe goed doet de nieuw Llano serie van AMD het ten opzichte van de Sandy Bridge processoren van Intel. We zijn inmiddels gewend van AMD dat ze qua prijs altijd zeer competitief zijn met Intel. De vraag is nu of AMD na lange tijd weer een goede krachtpatser weet uit te brengen die echt kan concurrenten met Intel. Hoewel AMD qua bang for bucks altijd wel goed scoort is het Intel die de laatste jaren op prestaties steeds een stapje voor lijkt te lopen op AMD.

Als we naar de technische specificaties kijken van Llano dan kunnen we melden dat er zowel dualcore als quadcore varianten op de markt zullen komen. Dit zal wederom gebeuren op basis van de Phenom en Athlon architectuur. De grafische kernen zullen worden voorzien van 160, 320 of 400 shader units. Verder kunnen we melden dat de chips maximaal 1 MB L2-cache krijgen per core en ze beschikken over een dual-channel DDR3 geheugencontroller. De TDP van de processoren is 65 of 100 watt. Ook zullen de eerste modellen nog compatible zijn met AM3 sockets, er komt echter ook een nieuwe socket voor de topmodellen binnen de Llano serie.

Eerder kreeg Techzine al een demo te zien van de Llano processor en toen viel ons op dat de Llano processor grafisch gezien een stuk krachtiger is dan de Sandy Bridge processor. Hoewel we dit destijds niet direct konden zien maar wel konden merken in gesprekken met AMD zal de CPU kracht van de Llano waarschijnlijk onder doen voor de Sandy Bridge processoren van Intel.

Llano is echter bedoelt voor de midrange markt en daar zou het nog weleens veel terrein kunnen gaan winnen. Veel mensen hebben geen extreem krachtige CPU nodig maar vaak wel een goede GPU. Men wil toch snel en goed video’s kunnen afspelen op Full HD, games kunnen spelen en wellicht wat simpele video encoding doen. Dat zijn zaken die allemaal goed mogelijk zijn met een Llano processor. Gamen met een Sandy Bridge processor zit er echter niet in zonder extra videokaart. Bij Llano moet dit wel mogelijk zijn en zal deze processor mogelijk de videokaarten uit de systeemkasten gaan verdrijven. Natuurlijk blijft een losse videokaart altijd beter maar voor gebruikers die Crysis 2 niet op ultra high hoeven te spelen is het waarschijnlijk een goed alternatief.

De Llano processor zal dit kwartaal nog gaan verschijnen waarschijnlijk vlak voor de zomer. De eerste lading is nu verscheept naar de grotere systeembouwers. Later zullen de processoren ook los verkrijgbaar worden. Prijzen zijn nog niet bekend maar AMD prijst zijn processoren over het algemeen zeer competitief.

AMD heeft ook nog plannen om te gaan concurrenten met Intel op de high-end markt, dit moet gaan gebeuren met de Bulldozer processoren. Welke als het goed later dit jaar komen, waarschijnlijk vlak na de zomer.