2min

Er gingen vorige week wat geruchten dat ook AMD zou gaan instappen op de ARM-architectuur en een licentie daarvoor zou gaan afnemen. ARM zou daarmee een nog sterke positie bemachtigen in de processormarkt. Inmiddels heeft de marketingdirecteur van AMD, de heer John Taylor, laten weten dat de geruchten onjuist zijn en AMD geen interesse heeft in een ARM-licentie.

AMD zal dus geen ARM-processoren gaan ontwikkelen en fabriceren. AMD nam enkele jaren terug ATI over, met als doel om uiteindelijk processoren te kunnen ontwikkelen met zowel een CPU als een GPU. Na jaren van ontwikkeling heeft AMD dat nu eindelijk voor elkaar, want begin dit jaar verscheen de Brazos-serie en binnenkort zullen de eerste Llano-processoren op de markt gaan verschijnen die moeten gaan concurreren met Intels Sandy Bridge.

Taylor liet weten dat de CPU- en de GPU-afdeling nu eindelijk hecht samenwerken en helemaal zijn gefocust en jarenlange ervaring hebben met de x86-architectuur. AMD zal zich dus blijven richten op deze architectuur en niet op die van ARM.

Een onderdirecteur van ARM zal binnenkort spreken op een AMD-conferentie voor ontwikkelaars. Hierdoor ontstonden in eerste instantie de geruchten over een mogelijke samenwerking tussen ARM en AMD. Waarbij ARM besloot de geruchten te versterken door te stellen dat het bedrijf veel mogelijkheden ziet in een samenwerking tussen AMD en ARM, maar AMD heeft nu duidelijk laten weten een samenwerking voorlopig dus niet te zien zitten.

Critici zijn van mening dat het AMD wel goed zou kunnen doen om op de ARM-architectuur een licentie te nemen. Vooral voor mobiele producten heeft de x86-architectuur zich nog niet bewezen. Deze verbruikt op dit moment nog te veel stroom voor tablets en smartphones als dit wordt vergeleken met chips met de ARM-architectuur. Of dat echter een onneembare hindernis is, zal nog moeten blijken. Intel is recent begonnen met de uitrol van Oak Trail, een serie die speciaal is ontworpen voor smartphones en tablets en die gebruik maakt van de x86-instructieset.

AMD heeft voor volgend jaar zuinige processoren op de planning staan voor smartphones en tablets.

De Llano-demo in vergelijking tot Sandy Bridge