1 min

Tags in dit artikel

,

Zotac, fabrikant van onder meer videokaarten, moederborden en mini pc’s, heeft een nieuwe videokaart aangekondigd. Met de GeForce GTX 550 TI Multiview kan een gebruiker drie schermen op één videokaart aansluiten.

Op het eerste gezicht lijkt het niets nieuws onder de zon, maar schijn bedriegt. Concurrent nVidia kwam vorig jaar al met een videokaart die drie monitoren kan aansturen. Grote verschil is dat je bij nVidia twee Graphics Processing Units (GPU’s) nodig had. Zatoc laat zien dat het ook anders kan. Met de GeForce GTX 550 TI Mulitview is het mogelijk om drie schermen tegelijkertijd aan te sturen.

De GeForce GTX 550 heeft tweemaal een DVI en HDMI-aansluiting en één DisplayPort. Door de toevoeging van een extra chip op de videokaart worden de HDMI-uitgangen door één kanaal van de RAMDAC aangestuurd. Door deze ingenieuze vinding kan de gebruiker twee monitors aansluiten en bedienen terwijl de videokaart denkt dat er slechts één monitor is aangesloten. Om een derde scherm aan te sturen moet je deze aansluiten op de DVI-uitgang/DisplayPort.

Verder heeft de GeForce GTX 550 TI Multiview een 192-bits geheugencontroller, 1GB aan GDDR5-geheugen, een effectieve kloksnelheid van 4100 MHz en 192 shader units. De ventilator is in het midden van de videokaart geplaatst en heeft bovendien een extra ventilatierooster. Ten slotte heeft de GeForce GTX 550 een SLI-connector en een zespins stroomaansluiting.

Een releasedatum is nog niet genoemd. Wat voor prijskaartje aan deze videokaart is evenmin bekend.