4min

Apple heeft zojuist zijn nieuwe besturingssysteem Mac OS X Lion beschikbaar gemaakt in de Mac App Store. Tegelijk met de lancering van dit besturingssysteem worden echter ook drie productlijnen van Apple bijgewerkt naar nieuwe edities en verdwijnt er één product uit het assortiment van Apple.

Apple heeft gelijktijdig met de lancering van Lion zijn Macbook Airs en Mac Mini’s geüpdatet naar nieuwe hardware, waarbij de grootste aanpassing de implementatie van Sandy Bridge is. Ook is er een nieuwe Cinema Display beschikbaar gekomen met een Thunderbolt-poort en heeft een Apple-product het veld moeten ruimen. De standaard MacBook wordt niet langer aangeboden in de Apple Store. Het gaat hier dus niet om de Macbook Pro, maar om de goedkopere MacBook, de laptop van Apple met de goedkopere kunstof behuizing en die nog voorzien was van een Core 2 Duo-processor. Apple heeft ervoor gekozen dit product niet langer te verkopen.

Nieuwe Macbook Air

De grote vraag is natuurlijk: zijn de nieuwe specificaties van de Macbook Air en de Mac Mini’s ook interessant? Als we kijken naar de Macbook Airs, dan zien we dat Apple nog steeds vier versies aanbiedt, namelijk twee 11 inch- en twee 13 inchversies. In elk geval hebben de Macbook Airs ook een Thunderbolt-poort gekregen!

De verschillen tussen de versies zijn echter niet zo heel groot. Zo zit het verschil vooral in de opslagcapaciteit van de SSD (harde schijf), het geheugen en de processor. Wel is er goed nieuws, de hele line-up aan Macbook Airs is een stuk goedkoper geworden.

Het instapmodel is een Macbook Air van 11 inch met een SSD van 64 GB, 2 GB intern geheugen en een Intel Dual Core i5 op 1,66 GHz voor 949 euro. (het vorige instapmodel was 999 euro). De tegenhanger van dit model is de 11 inch Macbook Air met een SSD van 128 GB, 4 GB intern geheugen en dezelfde Dual Core i5-processor op 1,66 GHz, deze kost echter 1149 euro (voorheen 1329 euro).

De 13 inch Macbook Airs zijn niet alleen iets groter, maar ook iets sneller. Deze beschikken over een Intel Dual Core i5 op 1,7 GHz, beide hebben 4 GB intern geheugen. Het enige verschil is dat ze leverbaar zijn met een SSD van 128 GB of 256 GB. Het 128 GB-model kost 1249 euro en het 256 GB-model 1499 euro. (dit was respectievelijk 1299 en 1789 euro)

Alle Macbook Airs beschikken niet over een fysiek gescheiden videokaart, maar moeten het doen met de in de Intel Dual Core i5 geïntegreerde Intel HD 3000 videokaart. Dit is ook meteen de beperkende factor aan de MacBooks, de videokaart is duidelijk het zwakste onderdeel.

Nieuwe Mac Mini

De Mac Mini’s bestaan ook al jaren maar krijgen lang niet zoveel aandacht in de media dan ze wellicht verdienen. Veel mensen die twijfelen of ze wel echt een Mac willen kopen vaak een Mac Mini omdat die toch wat goedkoper zijn.

De nieuwe Mac Mini’s blijven in elk geval de goedkoopste Mac OS X-producten, maar de specificaties doen zeker niet onder. Met de introductie van de nieuwe Mini’s verschijnen er drie versies. Twee met Mac OS X Lion en één met Mac OS X Lion Server. Ook aan de Mac Mini is de Thunderbolt-poort toegevoegd.

De goedkoopste Mac Mini kost 599 euro. Daarvoor krijg je een Intel Dual Core i5-processor op 2,3 GHz met 2 GB geheugen en een 500 GB harde schijf. Grafisch wordt de Mac Mini aangedreven door geïntergreerde Intel HD 3000 videokaart net zoals bij de Mac Mini’s.

De tegenhander is een Mac Mini van 799 euro, die beschikt over een Intel Dual Core i5 op 2,5 GHz, met 4 GB intern geheugen en een 500 GB harde schijf. Bij deze variant heeft Apple echter een fysiek gescheiden videokaart toegevoegd namelijk de AMD Radeon HD 6630M.

Tot slot is er nog een Mac Mini-servereditie voor 999 eure. Deze beschikt over een Intel Quad Core i7 op 2,0 GHz, 4 GB intern geheugen en twee 500 GB harde schijven. Deze servereditie is voor zijn grafische prestaties wederom aangewezen op de Intel HD 3000 chip die in de processor zit.

Voor degene die niet bekend zijn met de Mac Mini’s, indien je een Mini aanschaft dien je zelf te beschikken over een lcd-beeldscherm dat je kan aansluiten op de Mini. Apple levert alleen het systeem.

Nieuwe Cinema Display

Een ander, minder populair product, maar zeker niet te onderschatten, is het Cinema Display-scherm van Apple. Dit 27 inch lcd-beeldscherm is ook vernieuwd. Het formaat van 27 inch en de maximale resolutie van 2560 bij 1440 pixels is gelijk gebleven. Nieuw is echter dat de mini-display poort is vervangen door een Thunderbolt-poort en er nu ook een Gigabit-LAN-poort op het beeldscherm zit. Daarnaast is de camera vervangen door een Facetime HD-camera en het speakersysteem is geüpgraded naar een 2.1-speakersysteem.