2min

Vorig jaar november kwam Adobe met de verrassende mededeling dat het ging stoppen met de ontwikkeling van Flash voor mobiele apparaten. Een stap die niemand destijds had verwacht, Adobe gaf aan dat HTML5 meer toekomst heeft dan Flash. Vandaag is het einde dan ook echt ingezet, Adobe gaat nieuwe installaties van Flash op Android onmogelijk maken.

Op het moment van schrijven kunnen wij de Flashplayer voor Android nog steeds vinden in de Play Store van Google. Wij gaan er vanuit dat deze binnen 24 uur wel zal zijn verdwenen.

Adobe’s grote plannen voor Flash op mobiele apparaten zijn nu dus echt in het water gevallen. Het bedrijf wilde met Flash één framework bieden waarmee apps konden worden gebouwd voor alle mobiele platformen maar ook waarmee ook in de browser populaire Flashgames en animaties konden worden afgespeeld.

Adobe’s plannen vielen eigenlijk al in deugen toen Apple besloot er een stokje voor te steken. Apple weigerde op Flash toe staan op iOS. Het was onveilig, het was traag en het ging ten kosten van de batterijduur aldus Apple. Steve Jobs was degene die niets zag in het gebruik van Flash in iOS en daardoor kwam het er ook niet.

Adobe heeft dus nooit de kans gehad om zich te bewijzen op iOS en om de mobiele Flash ervaring voor dat platform te verbeteren. Waar het wel kansen had was op Android, alleen ook hier kwam Flash niet echt van de grond. Daardoor besloot Adobe vorig jaar zelf de stekker eruit te trekken. Waarmee het einde voor Flash op mobiele platformen snel in zicht komt. Adobe geeft aan nog wel door te gaan met Flash voor de gewone computer, de vraag is alleen hoelang nog.

Op dit moment is op vrijwel elke computer Flash geïnstalleerd maar ook hier zal snel verandering in gaan komen. Microsoft heeft namelijk aangegeven dat het Flash enorm gaat beperken in Windows 8. In de tegel-interface (Metro) van Windows 8 zal Flash alleen werken op zeer populaire websites die daar gebruik van maken (Disney, Zynga, etc), maar verder zal Flash niet worden ondersteund. Buiten deze interface op de oude vertrouwde desktop zal de Flashplayer wel gewoon kunnen worden geïnstalleerd.

Medelijden hoeven we niet te hebben met Adobe dat een van hun producten langzaam zal verdwijnen. Het bedrijf heeft voldoende andere succes producten en de opvolgers van Flash staan al klaar. De echte opvolger van Flash is natuurlijk HTML5, hier is iedereen het wel over eens. Google, Facebook, Microsoft, Apple en ook Adobe zelf. Adobe heeft daarom al nieuwe applicaties ontwikkeld waarmee je straks eenvoudig HTML5 pagina’s en apps kan bouwen.

Hoelang het nog duurt voordat Flash helemaal van onze computers is verdwenen is moeilijk te zeggen maar de kans is groot dat het aantal computers waarop Flash is geïnstalleerd de komende drie jaar hard zal gaan dalen. Op mobiele apparaten zal Flash waarschijnlijk binnen een jaar al zijn verdwenen.