Facebook is in Canada begonnen met het testen van een nieuwe VOIP-functie in de Messenger-app. Gebruikers kunnen gratis met elkaar bellen via een WiFi- of telefoonnetwerk. De test is vooralsnog alleen voor Canadese iOS-gebruikers beschikbaar, maar wanneer de test goed uitpakt is het mogelijk dat de nieuwe functie snel wereldwijd beschikbaar komt.

Het mag duidelijk zijn dat wanneer de test goed uitpakt en de nieuwe Messenger-dienst wereldwijd voor Facebook-gebruikers beschikbaar komt, dit een schokgolf kan veroorzaken onder telecomaanbieders. De VOIP-dienst in de Messenger-app zal per minuut ongeveer evenveel data gebruiken als bijvoorbeeld Skype, Vonage en Viber. De dienst is met name een uitkomst voor mensen met een slechte mobiele verbinding thuis, of voor mensen die willen bezuinigen op een mobiel abonnement door minder belminuten te nemen.

Het klopt dat er al veel langer VOIP-diensten zijn waarmee gebeld kan worden over een WiFi- of mobiel-netwerk, echter zijn er veel meer Facebook-gebruikers dan bij al deze bestaande VOIP-diensten het geval is. Daarbij komt dat Facebook’s Messenger-app altijd ergens bovenaan in de App Store en Play Store heeft gestaan, wat logischerwijs inhoudt dat de applicatie inmiddels al op vele smartphones staat.

Facebook rolt vandaag ook wereldwijd een update uit voor iOS en Android, waarmee gebruikers korte Push to Talk-berichten naar elkaar kunnen verzenden.