De Microsoft Windows Azure-divisie heeft eindelijk de dienst gelanceerd, waarmee op grote schaal video gestreamd kan worden. De dienst heet Windows Azure Media Services en is bedoeld voor bedrijven zoals Netflix en Hulu.

In een blogbericht laat vicedirecteur Scott Guthrie weten wat klanten kunnen verwachten van de nieuwe dienst. Hij begint zijn verhaal door te wijzen op het feit dat de software afgelopen jaar al gebruikt is bij een aantal internationale uitzendingen tijdens de Olympische Zomerspelen in Londen. Aanvullend meldt Guthrie: "Met de lancering vandaag heb je alles tot je beschikking om snel voor elk apparaat een goede, extreem veelzijdige en end-to-end media streamingoplossing te bieden voor consumenten die daar om vragen. Je kunt bijvoorbeeld de dienst gebruiken om trainingvideo’s te streamen naar personeel binnen je bedrijf, content te streamen op je website of een premium-dienst aan te bieden voor on-demand video zoals Hulu en Netflix."

Azure Media Services heeft een aantal mogelijkheden om video’s naar servers te uploaden, daarnaast is er ook een ingebouwde ondersteuning voor het coderen van de video’s naar verschillende bestandsformaten. Guthrie geeft aan dat de video moet worden ingepakt als Multi-bitrate HLS-bestandsreeksen of Multi-bitrate Smooth Streaming-bestanden. Gutrie legt uit dat: "Met het dynamisch inpakken van media stellen we onze gebruikers in staat om één bestandsformat op te slaan en deze automatisch te streamen naar verschillende protocol formaten. Het inpakken en de conversie gebeurt in realtime op de originele server, dit leidt tot significant minder opgeslagen data en bespaart ook tijd."

Met de dienst kunnen ondernemingen video streamen naar iOS-, Android-, Windows 8-, Xbox 360- en Windows Phone-hardware. Daarbij wordt de software ondersteund door zowel Adobe’s Flash Player als Microsoft’s eigen Silverlight en een aantal andere streamingmedia.