min

Tags in dit artikel

, , , ,

Harde schijven-fabrikant Seagate heeft bekend gemaakt dat het de eerste hybride desktopschijven aan het verschepen is. In een hybride schijf wordt gebruik gemaakt van SSD-geheugen én magnetische opslag. Dit soort schijven draagt ook wel de naam Solid State Hard Drive (SSHD).

Seagate beschikte al langer over SSHD’s, maar deze hadden een afmeting van 2,5 inch en waren zodoende voornamelijk bedoeld voor laptops. Het gebruik in desktopsystemen was desondanks zeker niet onmogelijk, maar nu lanceert Seagate dus ook schijven die wel speciaal voor desktops bedoeld zijn.

De SSHD’s met een afmeting van 3,5 inch bieden 2TB aan opslagruimte, in combinatie met 8GB aan SSD-geheugen. Op dit SSD-geheugen worden veelgebruikte bestanden geplaatst, zodat deze snel beschikbaar zijn. Het SSD-geheugen functioneert daarmee dus als cache-geheugen en is niet te benaderen door de gebruiker. Dankzij de toevoeging van SSD-geheugen zou de hybride schijf tot vier keer zo snel kunnen zijn als conventionele schijven.

Seagate heeft nog geen typenummers of prijzen bekend gemaakt. De SSHD’s liggen nog niet in de winkel en het is ook nog onduidelijk wanneer dat precies zal gebeuren.