1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Zwitserse wetenschappers leggen de laatste hand aan een implantaat dat informatie over de samenstelling van bloed via Bluetooth kan versturen naar bijvoorbeeld een smartphone. Medisch personeel is zo sneller op de hoogte van bijvoorbeeld een dreigende hartaanval.

Een vroege dood is met deze techniek weer een implantaat verder weg. Een chip onder de huid leest de chemische samenstelling van het bloed, om doktoren of de gebruiker zelf te waarschuwen als hartproblemen op de loer liggen.

Het implantaat leest bijvoorbeeld de toename van bepaalde proteïnen die in het lichaam verschijnen, voorafgaand aan een hartaanval. Dit is maar een voorbeeld van vele ontwikkelingen waar het apparaat van op de hoogte is. Diabetici kunnen ook veel voordeel halen uit de kleine observator.

Het implantaat is 14 millimeter lang en wordt aangedreven door een ‘slimme pleister’. Voorzien van een draadloze inductielader stuurt de pleister 10 milliwatt naar een onderhuidse sensor. Het snuggere verband ontvangt ook informatie van de sensor en maakt verbinding met een smartphone of tablet.