2min

Uit de meest recente statistieken van Google blijkt dat Android Jelly Bean, versie 4.1 en 4.2, op meer actieve Android-toestellen is geïnstalleerd dan Ice Cream Sandwich, versie 4.0. Uit de statistieken blijkt echter ook dat Android Gingerbread, versie 2.3, nog veruit de meest gebruikte Android-versie is.

Als we de cijfers op een rij zetten zien we dat Android Jelly Bean, een aandeel heeft van 28,4 procent. De nieuwste Jelly Bean versie, 4.2, heeft pas slechts 2,3 procent in handen, maar dat gaat waarschijnlijk snel veranderen nu de Galaxy S4 in de verkoop is gegaan (review).

Android Ice Cream Sandwich is actief op 27,5 procent van alle Android-toestellen. Het grootste aandeel is echter voor Android Gingerbread dat een marktaandeel heeft van 38,5 procent. Voor Google is het belangrijk dat vooral dat aantal gaat dalen. Tot slot is er nog een fragmentatie van 5,6 procent over Android-versies die echt verouderd zijn. Dit zijn waarschijnlijk gebruikers met verouderde toestellen, die nog niet over zijn gegaan tot de aanschaf van een nieuw toestel.

Google maakt elk jaar stappen met Android door updates uit te brengen, waardoor het Android-besturingssysteem veiliger, sneller en beter wordt. De fabrikanten hebben echter duidelijk moeite om Google bij te houden en op tijd updates uit te brengen voor hun toestellen. Dat is dan ook een van de redenen waardoor deze fragmentatie is ontstaan. Naar verluidt zou Google de nieuwste Android-versie hebben uitgesteld om de fabrikanten meer tijd te geven hun bestaande toestellen bij te werken naar Jelly Bean en de fragmentatie niet nog groter wordt.