2min

Op de Android Developers website zijn de nieuwste statistieken beschikbaar gekomen van de verdeling van Android-versies onder de actieve apparaten. Daaruit komt naar voren dat Jelly Bean de afgelopen maand weer flink is gegroeid en het gebruik van Gingerbread langzaam daalt.

Inmiddels draait op 40,5 procent van alle Android-toestellen een versie van Jelly Bean. Versie 4.1 is goed voor 34 procent en 4.2 is goed voor 6,5 procent. Op de versie daarvoor Ice Cream Sandwich draait nog 22,5 procent en Gingerbread is nog steeds goed voor 33,1 procent.

Begin augustus:

Begin juli:

Als we de grafieken onder elkaar zetten van vorige maand en van deze maand zijn de verschillen goed te zien. Zo is te zien dat Gingerbread met 1 procent is gedaald en Jelly Bean met 2,6 procent is gestegen. Ook het alweer iets verouderde Ice Cream Sandwich begin in marktaandeel af te nemen, afgelopen maand daalde het aandeel met 0,8 procent.

Voor Google is het van belang om het grootste gedeelte van de gebruikers zo snel mogelijk op een recente Android-versie te krijgen. Google’s probleem is alleen dat het daarvoor ook afhankelijk is van de fabrikanten die de updates geschikt moeten maken voor hun toestellen en vaak ook hun skins moeten aanpassen. Daarnaast moeten de telecomproviders de updates weer uitrollen.

Iets wat sinds enkele jaren geleden wel is verandert, is dat alle Android-toestellen die tegenwoordig worden verkocht via een over-the-air (OTA) update kunnen worden bijgewerkt. Gebruikers krijgen een melding op hun smartphone dat er een update is en installeren die dan ook meestal wel. In het verleden waren er telecomproviders die de OTA-updatefunctie uitschakelden op toestellen. Hierdoor moest de gebruiker het toestel dan aan een computer hangen en een speciale applicatie installeren om het toestel te updaten, waardoor deze toestellen vaak niet werden geüpdatet.