2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De nieuwe Intel processoren, met de codenaam Haswell, die later dit jaar worden geïntroduceerd, beschikken over een stuk betere grafische prestaties dan de voorgangers. De geïntegreerde GPU is in sommige gevallen zelfs twee tot drie keer zo goed als de prestaties van de huidige Ivy Bridge-processoren.

De grafische prestaties van de Intel processoren zijn over de afgelopen jaren wel gegroeid maar als je een systeem wilde kopen met degelijke grafische prestaties dan keek je automatisch naar systemen met een discrete videokaart omdat de Intel-chips simpelweg te kort schieten. Intel lijkt het gat nu wat te gaan dichten en mogelijk worden de grafische prestaties nu van een acceptabel niveau dat in veel gevallen de discrete videokaart achterwege kan blijven.

De afgelopen jaren hebben we gezien dat de Intel HD 3000 en Intel HD4000 steeds enkele tientallen procenten beter waren. Nu lijkt Intel de stap te gaan maken naar 100 tot 200 procent beter. Het geldt alleen niet voor alle modellen, Intel komt namelijk met verschillende GPU’s die allemaal andere prestaties hebben. De Intel HD Graphics 4600, Intel HD Graphics 5000, Intel Iris 5100 en Intel Iris Pro 5200.

Intel Iris, lijkt de nieuwe naam te gaan worden voor de meest krachtige geïntegreerde GPU’s. Doordat er verschillende modellen zijn, verschilt het per processor hoe krachtig de GPU is. Zo zullen de grafische prestaties van ultrabooks met een nieuwe Haswell processor maximaal 2x zo goed worden, zoals te zien in de afbeelding hierboven. Daarin is ook af te lezen dat er voor die goede prestaties ook extra stroom nodig is, de TDP van de beste processor is namelijk 28 Watt. Op dit moment zijn de Ivy Bridge processoren 17 Watt en de meeste nieuwe Haswell processoren zullen 15 Watt zijn.

Grote vraag is of de krachtige processor met 28 Watt TDP ook geschikt is voor ultrabooks of dat die alleen in de dikke laptops kan worden geplaatst waar voldoende koeling kan worden gerealiseerd. Deze processor valt in elk geval een beetje buiten de strategie van Intel, want het bedrijf richt zich met de ultrabooks op een lange accuduur en dat is met 28 Watt TDP een stuk lastiger als met 15 Watt TDP.

De meeste grafische winst is te halen met een Haswell desktop processor. Hierbij kan de GPU wel drie maal zo goed zijn als zijn voorganger volgens de sheets van Intel. Als we de sheet bekijken zien we een Intel 4e generatie Haswell processor, de i7-4770R, welke wordt vergeleken met onder meer zijn tegenhanger uit de Ivy Bridge-serie, de i7-3770K. Daarbij zien we dat de TDP is verlaagd van 77 Watt naar 65 Watt en de grafische prestaties maar liefst verdrievoudigd zijn.

Intel lijkt dus grote stappen te maken op het gebied van de grafische prestaties, helaas moeten we het tot op heden doen met sheets van Intel en hebben we nog geen eigen benchmarks kunnen draaien.