1 min

Binnenkort wordt de markt overspoeld met computers die voorzien zijn van Intel’s nieuwe Haswell-processor. Volgens Intel zal die processor in het geval van laptops een aanzienlijk voordeel met zich meebrengen op het gebied van accuduur. De processor is zo energiezuinig, dat de accuduur met 50 procent toe zal nemen.

Haswell is de zogenaamde tock uit Intel’s tick/tock-strategie waarbij het bedrijf steeds overstapt op een kleinere architectuur (tick) om dat vervolgens verder te perfectioneren (tock). Haswell is dus op dezelfde basis ontworpen als zijn voorganger Ivy Bridge, maar door veel verbeteringen is de chip aanzienlijk zuiniger geworden, wat zijn weerslag heeft op het stroomverbruik van een volledig systeem. Ten opzichte van Sandy Bridge, de voorganger van Ivy Bridge, is het energieverbruik zelfs een schrikbarende 20 keer lager.

Intel’s melding van een extra accuduur van 50 procent betreft overigens het kijken van video’s of het spelen van spellen. Worden er minder intensieve taken uitgevoerd zoals tekstverwerking, dan kan de accuduur wel twee- tot driemaal verlengd worden.

Intel onthult de Haswell-processors begin volgende maand. Rond die tijd zullen we ook de eerste aankondigingen van systemen met de processor kunnen verwachten.