Tijdens het Intel Developer Forum (IDF) werd aandacht besteed aan de vierde generatie Core-processoren van Intel, de Haswell processors staan gepland voor lancering in 2013.

Net als bij Intel’s Ivy Bridge-processors gaan ook de Haswell-processors geproduceerd worden met de 22 nm.-techniek. De focus ligt nog steeds op het verminderen van het stroomgebruik en het verbeteren van de grafische kwaliteit. Optimalisatie in de Haswell-processor zorgt ervoor dat het rekenwonder een stuk sneller is dan Ivy Bridge op dezelfde kloksnelheid.

De GPU van de Haswell-processors bevat ondersteuning voor DirectX 11.1, OpenCL 1.2, en OpenGL 4.0 en net als Ivy Bridge ondersteunt Haswell ook tot drie monitoren, zolang één van de drie schermen een DisplayPort-uitgang heeft, het is niet mogelijk om drie monitoren met drie keer HDMI, DVI of een combinatie van de twee aan te sluiten.

Qua energieverbruik claimt Intel dat de Haswell-processor een stuk zuiniger is ten opzichte van zijn voorgangers, volgens Intel gaan laptops die op een Haswell-chipset draaien een dubbele batterijduur krijgen, in verhouding met een Ivy Bridge-chipset.

Intel lijkt duidelijk ergens heen te willen door het energieverbruik van de processors te verminderen. De Haswell-processor heeft namelijk ondersteuning voor een aantal low-power interfaces die we normaal enkel terugvinden in ARM-tablets. Dit gecombineerd met een System-on-a-Chip-versie van de Haswell-processor met een TDP van 10W, zou de processor geschikt maken om Ultrabook-prestaties te leveren aan tablets.