Hewlett-Packard publiceert de cijfers van hun tweede kwartaal. Het bedrijf boekte een lagere winst dan analisten voorspelden, maar noteerde wel een hogere winst per aandeel.

Het tweede kwartaal leverde HP een omzet op van 27,58 miljard dollar, krap onder de 28 miljard die verwacht werd door analisten. De winst per aandeel lag hoger dan de raming, met 87 dollarcent tegenover de voorspelde 81 cent. De tegenvallende prestaties weerspiegelen nog niet op de beurs. Na sluiting van de beurs steeg het aandeel met maar liefst 12 procent.

De hoge score per aandeel schrijft CEO Meg Whitman toe aan de boven verwachting presterende zakelijke divisie en de printer-afdeling. De tegenvallende winst schuilt in de verkoop van pc’s, die zakte met 20 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het afbrokkelen van de markt voor pc’s zou de cijfers van HP kunnen goedpraten. Maar het bedrijf zag ondanks die dip de winsten aanzienlijk stijgen met een piek van 24 procent in april sinds november 2012. HP wist tot nu toe de kosten te drukken door duizenden banen te schrappen, maar de markt zal de organisatie ongetwijfeld afstraffen als innovaties uitblijven.

Cijfers omtrent de nieuwe tablets van HP ontbreken, wat doet vermoeden dat de ElitePad en HP Slate 7 de verwachte slechte prestaties wisten waar te maken.