2min

Tags in dit artikel

, , ,

Hewlett-Packard heeft haar winst in het vierde kwartaal met 28 procent zien stijgen. De verwachtingen op Wall Street lagen een stuk lager, waardoor het aandeel al snel in waarde steeg.

De winst is een stuk hoger uitgevallen door stijgende laptopverkopen en een grote vraag naar de zeer winstgevende printerinkt. De hogere winst heeft het bestuur van het bedrijf doen besluiten om voor een slordige acht miljard dollar aan aandelen terug te kopen. Dat is een teken dat het bedrijf vindt dat de aandelen ondergewaardeerd zijn.

De sterke pc-verkopen zijn voor het grootste deel aanleiding voor de groei, al denkt het bedrijf dat de verkopen niet meer zo snel zullen stijgen als dat ze nu doen. Printerinkt blijft een melkkoe voor het bedrijf. Het betere financiële vooruitzicht was er mede de oorzaak van dat het aandeel 45 dollarcent naar 49,89 dollar in de zogenaamde ‘after-hours trading’. Tijdens de normale beurstijden daalde het aandeel nog met 1,31 dollar naar 49,44 dollar.

Laptopverkopen stegen met 49 procent in het laatste jaar naar 5,16 miljard dollar. HP verkocht 15 procent meer desktopcomputers ter waarde van 4,21 miljard dollar. Deze twee samen zijn goed voor een derde van de totale verkopen van HP in dit kwartaal. Deze cijfers maken Hewlett-Packard de nummer één van de wereld in pc verkopen. Sinds ze deze titel van Dell afnamen, meer dan een jaar geleden, heeft HP haar koppositie met vijf procent zien toenemen. Het bedrijf heeft nu 20 procent van de markt in handen.