Hoewel het 4G-netwerk van de Belgische telecomaanbieder Belgacom bijna een jaar in de lucht is, werkt het netwerk nog niet op de iPhone 5. De oorzaak hiervan zou zijn dat Apple eerst geld wil zien van Belgacom, maar daar ziet deze telecomaanbieder geen heil in.

Het 4G-netwerk zorgt ervoor dat met name het mobiele internetten vele malen sneller gaat ten opzichte van het 3G-netwerk. De iPhone 5 is momenteel een van de weinige populaire smartphones die dit 4G-netwerk nog niet ondersteunt. Andere smartphones die 4G-ondersteuning hebben zijn onder andere de BlackBerry Z10, de Sony Xperia V en de Nokia Lumia 920.

Belgacom heeft in België momenteel een zo goed als landelijke dekking met dit 4G-netwerk, Mobistar zal later dit jaar ook gebruik gaan maken van dit netwerk. Frappant detail is echter dat Mobistar al wel vermeld staat in de lijst van 4G-aanbieders op de Apple-website, in tegenstelling tot Belgacom.

Volgens Belgacom heeft het te maken met een eis van Apple, dat Belgacom eerst moet betalen alvorens er uitgebreid getest mag worden met het 4G-netwerk op de iPhone 5. Apple blokkeert dus de werking van het netwerk op haar eigen smartphones. Mobistar heeft inmiddels wel een contract met Apple, dit doet het vermoeden rijzen dat Apple expres een betaling eist van concurrent Belgacom. Op deze wijze zou het 4G-netwerk via Belgacom waarschijnlijk pas kunnen werken op het moment dat Mobistar de tijd heeft gehad hun 4G-netwerk uitgebreid te testen en beschikbaar te stellen voor heel België.

Opvallend is hierbij dat bij samenwerkingen met andere fabrikanten van 4G-smartphones er voor zover bekend geen sprake is van eventueel betaalde partnerschappen tussen telecomaanbieder en fabrikant. Ook is het apart dat de nieuwe iPad wél werkt op het 4G-netwerk van Belgacom en dat de provider wel in de lijst staat van beschikbare 4G-aanbieders voor de iPad op de website van Apple.

Apple is nog niet met een verklaring gekomen.