Amerikaanse telecomproviders hebben een plan in overweging om telefoonnummers te vervangen voor IP-adressen. De providers worden door de FCC aangespoord om te bekijken wat de gevolgen zijn van zo’n actie.

Voice over IP is al jarenlang geen nieuw fenomeen meer, maar we kunnen niet stellen dat het een allesoverheersende techniek is. Daar kan echter verandering in komen als de Amerikaanse telecomproviders een plan van de FCC tot uitvoering brengen, waarbij traditionele telefoonnummers worden ingeruild voor IP-adressen.

De FCC heeft deze actie in het leven geroepen omdat de organisatie een tijdperk voorziet dat steeds minder mensen gebruik gaan maken van telefoonverbindingen via een koperlijn. Telecomproviders moeten op dit moment nog wettelijk zulke verbindingen aanbieden, maar zullen volgens de FCC in de toekomst gaan verzoeken om deze verplichting te laten vallen.

Bij zo’n ingrijpende actie moet natuurlijk wel onderzoek vooraf gaan. Noodnummers moeten bijvoorbeeld blijven werken, dat geldt ook voor mensen die op afgelegen plekken bivakkeren. Bedrijven die ideeën hebben over de uitvoering van dit plan kunnen zich tot eind februari inschrijven. In maart wordt vervolgens al toegezegd welke plannen een testfase zullen ondergaan.