De Fairphone, een Nederlands project om een "eerlijke" smartphone te ontwikkelen heeft een grote stap voorwaarts gemaakt door KPN binnen te slepen als verkoopkanaal. Klanten kunnen een Fairphone bestellen bij KPN in combinatie met een abonnement. KPN heeft om te beginnen 1000 exemplaren ingekocht van het toestel.

KPN stelt te geloven in de duurzaamheid van het project Fairphone uit ons eigen kikkerlandje en heeft daarom besloten het project te steunen en 1000 exemplaren af te nemen. Tot op heden zijn er 25.000 exemplaren van de Fairphone verkocht via de crowsfundingactie. KPN is vooralsnog de enige Nederlandse telecomprovider die het toestel verkoopt.

De FairPhone is geen toestel met indrukwekkende specificaties, met zijn 1,2 GHz processor en 1 GB werkgeheugen behoort het toestel tot de onderkant van de markt. De telefoon is een door ontwikkeling op de HonePhone die alweer twee jaar oud is en alleen in China op de markt verscheen.

Het idee achter de FairPhone is dat alle onderdelen en halfgeleiders op een eerlijke manier zijn verkregen, ook wordt getracht de arbeid die bij de productie komt kijken op een eerlijke manier te laten verlopen. Dit klinkt makkelijker dan het is, het is namelijk onmogelijk om een 100 procent eerlijke smartphone te maken op dit moment. Het project heeft daarom ook al de nodige kritiek ontvangen, maar zij stellen er alles aan te doen om de FairPhone zo eerlijk mogelijk te maken en dat is gewoon niet altijd mogelijk. Ze communiceren echter zeer transparant en eerlijk en dat werpt zijn vruchten af.

KPN biedt de Fairphone gratis aan in combinatie met een abonnement van 37,50 euro per maand.