Vodafone heeft vandaag aangekondigd dat het in Nederland mogelijk wordt om met de mobiele telefoon te betalen via Vodafone SmartPass. Met deze dienst wordt het ook mogelijk om contactdoos geld over te maken naar andere gebruikers.

Het gebruik van Vodafone SmartPass is bijvoorbeeld al mogelijk bij de treinstations van NS, op Schiphol en in de Arena in Amsterdam. Verschillende winkelketens zijn ook al bezig met de uitrol van ondersteuning. Het betalen verloopt via een NFC-chip die in een telefoon zit, of er middels een sticker op is bevestigd.

SmartPass is niet direct aan je bankrekening gelieerd, maar functioneert via het prepaid-principe. Dat zorgt ervoor dat je niet gauw meer geld uit kunt geven dat je lief is, er is immers een saldo. Bij transacties van meer dan 25 euro moet een pincode worden ingevoerd ter bevestiging.

Vodafone wil met SmartPass een eerste stap zetten bij het overbodig maken van de portemonnee. De telecomprovider ziet een toekomst voor zich waarbij mensen geen portemonnee meer bij zich dragen. De komende tijd zullen nog meer stappen worden gezet om de portemonnee definitief de nek om te draaien. Hierbij kan gedacht worden aan het opslaan van klantenpassen, tickets, vervoersbewijzen en sleutels.

Visa, dat in samenwerking met Vodafone SmartPass heeft ontwikkeld, verwacht dat er eind 2014 al 60.000 locaties zijn waar contactloos kan worden betaald.