2min

Nog even en het is heel normaal om af te rekenen met je telefoon. De nieuwe NFC-simkaarten van o.a. Simyo maken het mogelijk om contactloos te betalen in winkels, zoals dat nu al met veel pinpassen kan. Maar in de toekomst biedt het nog veel meer mogelijkheden!

NFC: Near Field Communication

De meeste nieuwe smartphones hebben een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication. Deze techniek zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld kan inchecken met je chipkaart bij het OV of dat je contactloos kan pinnen in de supermarkt. In combinatie met een NFC-simkaart komen er nog meer diensten beschikbaar, aangezien sommige banken bijvoorbeeld een NFC-simkaart vereisen. De apps werken dan niet met enkel een NFC-chip.

De mogelijkheden van een NFC-simkaart

Op dit moment zijn het vooral banken die experimenteren met NFC en contactloos betalen. De apps van Rabobank en ING zijn voorlopers. Met Android 4.4 of hoger koppel je je NFC-simkaart via deze apps gemakkelijk aan je bankrekening. iPhone-gebruikers moeten nog even wachten, want Apple is op dit moment nog bezig met de ontwikkeling van een eigen betaalsysteem, "Apple Pay" genaamd.

Maar contactloos betalen in winkels is lang niet het enige dat mogelijk is! Wat dacht je van geld naar elkaar overmaken door alleen even de telefoons tegen elkaar te houden? Of nooit meer zoeken naar je OV-chipkaart als je al voor het poortje staat; je houdt gewoon je telefoon (wees eerlijk; die heb je 9 van die 10 keer toch al in je hand) tegen het paaltje.

Hoe veilig is een NFC-simkaart?

Het gebruik van een NFC-simkaart is in principe net zo veilig als het gebruik van je bankpas. Sterker nog, het is nog veiliger, omdat een simkaart vaak beveiligd is met een pincode, vergrendelscherm of vingerafdruk.

Verlies je je telefoon met NFC-simkaart, dan volg je eigenlijk precies dezelfde stappen die je normaal ook zou nemen. Het is belangrijk dat je je simkaart zo snel mogelijk blokkeert. Ook blokkeer je alle contactloze diensten bij je bank en je provider.

Een NFC-simkaart aanvragen

Een aantal providers, waaronder Simyo, leveren NFC-kaarten. Als je inlogt op de website van je provider kan je zien of jouw telefoon geschikt is voor een NFC-simkaart en of je telefoon misschien al over een NFC-simkaart beschikt. Mocht dat laatste niet het geval zijn, dan kan je heel gemakkelijk een nieuwe NFC-simkaart aanvragen.

Heb je je NFC-simkaart binnen en wil je ermee aan de slag? Vergeet dan niet om eerst NFC-Manager te downloaden in de Google Play Store. Deze app zorgt voor een veilige verbinding tussen je simkaart en de NFC-chip. Zo kan je met een gerust hart je geld via je telefoon gaan spenderen!

Dit artikel is een ingezonden bijdrage van een partner.