Voordat Apple de iPhone uit de doeken deed, ondersteunde Android geen aansturing via een touchscreen. Dit blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven in de lopende rechtszaak tussen Apple en Samsung.

Een document waarin de functionele eisen van Android werden beschreven meldt specifiek: "Touchscreens zullen niet ondersteund worden." Het document werd in 2006 opgesteld. De software werd ontwikkeld met de aanwezigheid van fysieke knoppen als vanzelfsprekend.

De software kon wel makkelijk worden uitgebreid om touchscreens te ondersteunen, dat is ook exact hetgeen gebeurd is nadat Steve Jobs de eerste iPhone in januari 2007 presenteerde. Al eerder werd beschreven dat Android na de lancering van de iPhone figuurlijk de prullenbak in werd geworpen. Google richtte zich met de ontwikkeling van Android volledig op Windows Mobile als concurrent.

Nadat de iPhone was gepresenteerd werd het bewuste document herschreven met de vermelding van "een touchscreen waarmee met één of meerdere vingers kan worden genavigeerd is vereist. Een stylus wordt niet ondersteund."