2min

De hoofdontwerper van Apple, Jonathan Ive, heeft op Vanity Fair verteld dat het maar weinig had gescheeld of de eerste iPhone had helemaal geen touchscreen gehad. Het onderdeel wat de iPhone en de smartphone uiteindelijk zo succesvol heeft gemaakt. Volgens Ive waren er zoveel problemen bij de ontwikkeling van de eerste iPhone dat het schrappen van het touchscreen vaak is besproken.

De eerste iPhone van Apple was een echte uitdaging om te maken, wat vaker het geval is bij een totaal nieuw product zijn er problemen die overwonnen moeten worden. De grootste problemen bij de eerste iPhone waren het touchscreen. Ive zegt daarover: "Er waren wel duizend redenen en momenten waarop we het touchscreen bijna de nek om hadden gedraaid". Bij de presentatie van de eerste iPhone was het toestel nog maar nauwelijks bruikbaar, Apple ook drie modellen nodig om de presentatie te kunnen geven. Uiteindelijk hebben de mensen die het evenement bijwoonde daar niets van gemerkt.

Ive stak zijn mening over de concurrenten ook niet onder stoelen of banken toen daar naar werd gevraagd. Voornamelijk het Chinese merk Xiaomi moet het ontgelden, dat bedrijf kopieert de producten van Apple zeer nauwkeurig, ook trok de CEO een zwarte coltrui aan en werd de term One More Thing uit de kast getrokken. Ive zegt hierover: "Ik vind het geen compliment, het is gewoon diefstal en het is vooral heel erg lui." In het team van Ive werken zo’n 16 a 17 personen die aan de ontwerpen van Apple werken, deze groep komt drie a vier keer per week bij elkaar om ideeën door te spreken.

Ive ging ook in op de iPhone 6, er werd gevraagd of Apple nu niet de concurrentie volgt door met grotere schermen te komen. Hij vind van niet aangezien Apple al jaren geleden prototypes heeft gemaakt met grotere schermen, maar deze toestellen werden toen te lomp bevonden. In het huidige ontwerp is volgens Ive flink wat veranderd om het toestel niet lomp te maken.