1 min

Microsoft besloot in april van dit jaar om Windows 8.1 en Windows Phone 8.1 gratis te maken voor toestellen met een scherm kleiner dan 9 inch. Dit leverde Microsoft vervolgens 50 nieuwe hardwarepartners op dit toestellen willen gaan maken met Windows en Windows Phone.

Microsoft heeft bekendgemaakt dat het maar liefst 50 nieuwe hardware-partners heeft verwelkomt, dit alles vanwege het gratis maken van Windows voor toestellen met een scherm kleiner dan 9 inch. Nu Microsoft 50 nieuwe fabrikanten aan boord heeft zal het Windows-ecosysteem mogelijk weer wat harder gaan groeien. In elk geval levert het de komende tijd verschillende apparaten op met een prijskaartje onder de 200 dollar.

Eerder dit jaar maakte Huawei het tegenovergestelde bekend, zij stopte met Windows Phone omdat het niet winstgevend was voor het bedrijf. Toch weerhoudt dat fabrikanten als Foxconn, Gionee, Lava, Lenovo, Longcheer, JSR, Karbonn, Micromax, Prestigio en ZTE er niet van om met Windows (Phone) aan de slag te gaan.

Microsoft heeft met Windows Phone inmiddels een goede basis staan maar het heeft moeite om verder vooruit te komen, zo liep het marktaandeel in het tweede kwartaal terug naar 2,5 procent ten opzichte van 3,4 procent een jaar eerder. Het schrappen van de licentiekosten kan daar nu verandering in gaan brengen, verder heeft het bedrijf flink wat nieuwe Lumia-smartphones gepresenteerd die kunnen concurreren met de rest van de markt. De 50 nieuwe partners zullen de komende tijd hun eerste producten gaan introduceren.