Microsoft heeft al aangegeven ook andere fabrikanten van telefoons na de overname van de hardware-afdeling van Nokia de mogelijkheid blijft geven om hun toestellen uit te rusten met Windows Phone. De kans bestaat echter dat Microsoft’s partners hier geen interesse meer in zullen hebben.
Het grootste deel van de verkochte telefoons met Windows Phone als besturingssysteem wordt geproduceerd door Nokia. De Finse producent is goed voor 81% van de verkochte Windows Phones.
Analist Jan Dawson van Ovum geeft aan: "Ja, Microsoft zal in eerste instantie andere hardwarefabrikanten nog de mogelijkheid geven om Windows Phone te gebruiken, maar deze bedrijven zullen het besturingssysteem voor een groot deel verlaten. Niemand anders heeft zoveel succes gehad met Windows Phone en om die reden is er weinig reden voor andere bedrijven om er nog in te investeren."
Hoewel Windows Phone goede recensies krijgt, zijn er nog relatief weinig mensen die voor het besturingssysteem kiezen. Slechts 3,7 procent van de smartphones werkt op het besturingssysteem van Microsoft. Terwijl Nokia met zijn smartphones enkel voor Windows Phone kiest, hebben andere fabrikanten ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld Android te gebruiken. In Europa lijkt het overigens wel steeds meer de goede kant op te gaan met Windows Phone.
Voor Microsoft hoeft dit overigens geen probleem te zijn. Door Nokia’s hardware-afdeling over te nemen heeft het bedrijf nu zowel de hardware- als de softwarekant van zijn smartphones in de hand en dit geeft het bedrijf de mogelijkheid om sneller te innoveren. Hiermee hoopt de softwaregigant een groter marktaandeel voor Windows Phone te kunnen veroveren. Dat hierdoor andere telefoonfabrikanten afstappen van Windows Phone is een risico dat Microsoft bereid is om te nemen.
Fabrikanten die nu toestellen met Windows Phone 8 hebben geproduceerd zijn naast Nokia ook HTC, Huawei en Samsung. Acer en LG maakten ook toestellen met Windows Phone 7 maar hebben vooralsnog geen nieuw Windows Phone-toestel op de markt gebracht.