2min

Het Japanse bedrijf Sharp is van plan om in 2016 de eerste 4K-schermen voor smartphones op de markt te brengen. Hoewel het nut van Quad HD-schermen nog niet bepaald overtuigend is, houdt dat Sharp dus niet tegen om nog een extra stap te zetten.

De afgelopen jaren hebben we steeds meer toegeleefd naar smartphones met een Full HD-scherm (1080 bij 1920 pixels). Dit jaar zagen we de komst van de eerste smartphones met een Quad HD-scherm (1440 bij 2560 pixels), zoals de Google Nexus 6, LG G3 (review), Samsung Galaxy Note 4 (review).

Bij die toestellen is het nut van de hogere resolutie echter zeker niet onbetwist. Veel mensen zien het verschil in scherpte niet, terwijl het voor de accuduur en grafische prestaties geen verbetering is. Huawei’s CEO noemde Quad HD-schermen bijvoorbeeld totale onzin, Sony vindt Quad HD de deuk in de accuduur niet waard.

Dit gezeur blijkt voor Sharp echter geen punt, in 2016 mogen we ons opmaken voor de eerste smartphones met een 4K-scherm. De term 4K kan slaan op schermen met een resolutie van 2160 bij 3840 pixels, of 2160 bij 4096 pixels. Omdat de meeste fabrikanten kiezen voor een 9:16-schermverhouding, lijkt de eerste resolutie het meest voor de hand te liggen.

De schermen krijgen een grootte tussen de 5 en 6 inch. Op een schermgrootte van 6 inch zou de pixeldichtheid van 734 pixels per inch opleveren. Het menselijk oog kan op de gebruiksafstand van een smartphone boven ongeveer 300 pixels per inch geen individuele pixels meer onderscheiden. Sharp zou de schermen echter willen maken omdat Chinese fabrikanten ernaar vragen. De fabrikanten zijn van mening dat de klant hongerig is naar meer pixels.