2min

ARM heeft een nieuwe Cortex A72-core gepresenteerd waarmee nieuwe smartphone-processoren gemaakt kunnen worden. Deze processoren zullen pas in 2016 in de eerste producten zijn terug te vinden. De Cortex A72-core maakt gebruik van een 16 nanometer procedé. Ook heeft ARM een nieuwe GPU ontwikkeld die gebruikt kan worden in combinatie met de Cortex A72-core.

ARM ontwerpt zowel CPU- als GPU-cores en verkoopt deze ontwerpen aan chipfabrikanten die er op hun beurt weer processoren van maken om te gebruiken in voornamelijk veel mobiele producten maar ARM komt ook steeds meer voor in NAS’en, routers en televisies.

De nieuwe Cortex A72 is de opvolger van de huidige Cortex A57-core die gebruikt wordt in onder andere de Qualcomm Snapdragon 810 en in nieuwe Exynos-chips van Samsung. De Snapdragon 810 zal de krachtbron worden van veel smartphone vlaggenschepen dit jaar. De Cortex A57 is dus verantwoordelijk voor de prestaties van deze toestellen.

De Cortex A72 gaan we vervolgens volgend jaar terug zien in de vlaggenschepen die dan verschijnen. Volgens ARM zal de Cortex A72 1,9 keer zo snel zijn als de A57 maar ook 45 procent zuiniger omgaan met energie. Dat zijn natuurlijk hele goede resultaten en zal ervoor zorgen dat smartphones langer meegaan op een volledige acculading. Al kunnen fabrikanten er ook voor kiezen om nog meer prestaties uit de chip te persen maar dan zal de winst op de accuduur verloren gaan. ARM raadt zelf aan om de Cortex A72 te gebruiken in een big.Little configuratie, waarbij enkele zuinige processorkernen het lichte werk voor hun rekening nemen en de Cortex A72 het zware werk. Dit kan met een quad-core of een octa-core configuratie eenvoudig bereikt worden. Een voorbeeld van een energiezuinige processorkern is de A53. De Cortex A72 beschikt overigens net als de A57 over een 64bit ARMv8a-architectuur.

De grotere fabrikanten maken over het algemeen weinig gebruik van de ontwerpen van ARM, ze kopen vaak alleen de licentie om ARM-chips te mogen produceren. Reden hiervoor is dat ze zich willen onderscheiden en zoveel mogelijk prestaties uit de chips willen halen. Zo ontwikkeld Apple al jaren een eigen chip en architectuur, maar hebben ook Qualcomm en Samsung hun eigen ontwerpen. Met de overstap van 32bit naar 64bit heeft Qualcomm er deze keer voor gekozen om bij de Snapdragon 810 het ontwerp van ARM te gebruiken, maar het bedrijf heeft al aangegeven over een half jaar met een nieuwe chip te komen die beschikt over een eigen ontwerp.

Samsung zal in de Galaxy S6 waarschijnlijk een eigen Exynos-chip gebruiken en of het bedrijf daarvoor een eigen ontwerp gebruikt of ook dat van ARM zal gebruiken is nog onduidelijk.

ARM heeft verder nog een nieuwe GPU gepresenteerd, de Mali-T880, dit is de krachtigste GPU die het bedrijf tot op heden heeft gepresenteerd en zal ook op 16nm worden geproduceerd. De prestaties van de T880 liggen 1,8 maal hoger dan bij de huidige T760, terwijl het energieverbruik met 40 procent is afgenomen. Volgens ARM kan deze GPU prestaties leveren die vergelijkbaar zijn met de huidige game-consoles.