De nieuwe ARM-chips voor mobiele apparaten worden bij gebruik van hetzelfde productieproces zo’n 50 procent sneller dan voorgangers. Bij een verkleining van het productieproces wordt de winst nog groter. ARM’s chips worden in veel smartphones en tablets gebruikt.

De Cortex A5x-serie van ARM moet de volgende stap in processors voor mobiele apparaten worden. AnandTech meldt op basis van documenten van ARM een grote vooruitgang in prestaties. Bij gebruik van hetzelfde productieproces wordt een prestatiewinst van 50 procent geboekt ten opzichte van de voorgangers. Zo presteren de Cortex A53 en Cortex A57 beide 50 procent beter dan hun voorgangers, de Cortex A7 en Cortex A15. De nieuwe serie zal ook ondersteuning krijgen voor 64bit-commando’s.

Echter spreekt ARM hierbij over chips die op hetzelfde productieproces van 28nm zijn gemaakt. Wanneer wordt overgestapt op een kleiner procedé zoals 20- of 16nm, worden de prestatieverschillen nog groter. Hoe groot de verschillen dan zijn is nog onduidelijk.

De Cortex A53-chips zullen in de komende maanden beschikbaar komen, in bijvoorbeeld de Snapdragon 410, 610 en 615 van Qualcomm. Voor chipsets met de Cortex A57-variant zoals de Snapdragon 808 en 810 moet nog tot begin 2015 gewacht worden.