3min

Afgelopen vrijdag waren we uitgenodigd bij T-Mobile in Den Haag voor een presentatie van Sony Mobile. Daar presenteerde Sony het toestel dat in Japan bekend staat als de Xperia Z4, in de rest van de wereld draagt het toestel echter de naam Xperia Z3+.

De exacte strategie van Sony Mobile is niet helemaal duidelijk meer. Het bedrijf koos er voorheen voor om elk half jaar een nieuw vlaggenschip te introduceren, van die strategie is het bedrijf afgestapt en waarschijnlijk komt er nu nog maar eens per jaar een nieuw vlaggenschip. Dit is ook iets waar we inmiddels vanuit gingen, wij keken al uit naar de IFA in Berlijn begin september om daar het nieuwe vlaggenschip van Sony te bewonderen.

Of we op de IFA een nieuw vlaggenschip gaan zien is echter nog maar de vraag. Sony heeft ervoor gekozen om nu de Sony Xperia Z3+ te presenteren. In Japan draagt dit toestel de naam Xperia Z4, maar in de rest van de wereld is het Z3+. Reden hiervoor is dat Japan het thuisland is van Sony en dat die markt echt helemaal op zichzelf staat.

De verschillen tussen de Sony Xperia Z3+ en de Sony Xperia Z3 (review) zijn dan ook niet bijzonder groot. Zelfs wij als journalisten moeten goed kijken welk toestel we in onze handen hebben, dat bleek ook wel tijdens de presentatie vrijdag. De belangrijkste verschillen zitten voornamelijk aan de binnenkant van het toestel, aan de buitenkant kunnen we alleen stellen dat de bouwkwaliteit flink is verbeterd, dat de micro-USB-poort geen afdekklepje meer heeft maar wel waterdicht is. Er is inmiddels een techniek beschikbaar waardoor afdekklepjes overbodig zijn geworden. Nu dit mogelijk is heeft Sony besloten om de magnetische aansluiting aan de zijkant te schrappen. Tot slot is de Xperia Z3+ een stukje dunner dan zijn voorganger.

Aan de binnenkant heeft de hardware een flinke upgrade gekregen, zo beschikt de Sony Xperia Z3+ over een Snapdragon 810-chipset. Dit is de snelste octa-core chipset die voor fabrikanten op dit moment beschikbaar is. Deze chip wordt gesteund door 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit is overigens nog steeds uitbreidbaar via een microSD-slot.

Aan de achterkant kiest Sony nog steeds voor een 20,7 megapixel camera en aan de voorkant een 5 megapixel camera, maar de camera aan de voorzijde heeft nu wel een 25mm widelens, waardoor je nog meer mensen op de foto kan zetten bij het maken van een selfie. Verder is er superior automode toegevoegd aan beide camera’s om vanuit de automatische stand nog betere foto’s te maken.

De accuduur van de smartphone is nog steeds ruim twee dagen. Sony probeert sinds een jaar zich voornamelijk te onderscheiden op accuduur, waarbij minimaal twee dagen het streven is.

Sony heeft tot slot ook aan dit toestel weer Hi-res audio toegevoegd wat voor de audiofielen erg prettig is. Mensen die het toestel in de pre-order bestellen krijgen er ook een Hi-res koptelefoon van Sony bij. Verder levert Sony bij het toestel gratis een abonnement van zes maanden op muziekdienst Qobuz. Qobuz is net als Spotify een muziekstreamingdienst maar onderscheidt zich door muziek te streamen in hoge CD-kwaliteit (FLAC 16-bit). Na die zes maanden kan een abonnement worden afgesloten voor 19,99 euro per maand.

De Sony Xperia Z3+ komt in juni exclusief via T-Mobile beschikbaar, waarschijnlijk eind juni, voor een adviesprijs van 699 euro. Sony heeft gekozen voor de kleuren, aqua zilver (groen/blauwig), koper, wit en zwart.