2min

Tags in dit artikel

, , ,

Introductie

Van Sony zijn we inmiddels gewend dat de high-end smartphones met Android elkaar in moordend tempo aflossen. Wanneer het ene model goed en wel in de winkelschappen te vinden is, kondigt het Japanse bedrijf alweer een opvolger aan. Dankzij deze strategie is de consument bij Sony altijd aan het juiste adres voor de laatste hardware, maar je weet ook dat er weldra een beter model op de markt komt.

In 2015 doet Sony echter een flinke stap terug. In navolging van de Xperia Z3 van eind vorig jaar is er nu niet de Xperia Z4, maar de Xperia Z3+. Vergelijk het met de S-modellen van Apple: Het ontwerp is grotendeels hetzelfde, maar hier en daar zijn verbeteringen doorgevoerd.

De verschillen zijn niet grandioos: de Xperia Z3+ heeft een nieuwe chipset, een betere camera op de voorzijde, is lichter en dunner. De magnetische aansluiting voor bureauladers is verwijderd en de micro USB-poort zit niet langer aan de zijkant onder een klepje, maar centraal op de onderzijde. Dat is een fijne verbetering. De accucapaciteit neemt juist af, van 3100 naar 2930 mAh. Wellicht heeft dit te maken met de dunnere behuizing. In Japan lanceert Sony het toestel overigens wel onder de Xperia Z4-noemer, om de boel nog wat waziger te maken.


Met de lancering van de Xperia Z3 belandde Sony nog in relatief rustig vaarwater. Apple lanceerde rond dezelfde tijd wel de iPhone 6, maar er werden maar weinig topmodellen met Android uitgebracht. Voor de Xperia Z3+ ligt dat anders, want HTC, Huawei, LG en Samsung hebben eveneens nieuwe modellen in de winkelschappen gelegd.

In vergelijking met die andere topmodellen is de Sony Xperia Z3+ niet direct goedkoop te noemen. De adviesprijs bedraagt namelijk 649 euro. Dat is evenveel als de LG G4. De Samsung Galaxy S6 en HTC One M9 hebben wel een hoger prijskaartje van respectievelijk 699 en 749 euro. Ondanks de adviesprijs is de Xperia Z3+ op dit moment in de prijsvergelijker van Techzine pas terug te vinden met een prijskaartje van zo’n 700 euro.

De Xperia Z3 bracht Sony in de kleuren koper, wit, zwart en zilvergroen uit, bij de Xperia Z3+ is de laatstgenoemde kleur ingeruild voor watergroen.