2min

Het lijkt erop dat de specificaties van de nieuwe high-end mobiele processor van Qualcomm zijn uitgelekt op het Chinese sociale netwerk Weibo. De Qualcomm Snapdragon 820 is de opvolger van de door oververhitting geplaagde Snapdragon 810. Qualcomm zal er alles aan doen om oververhitting te voorkomen bij zijn nieuwe vlaggenschip.

Volgens de uitgelekte specificaties zal de Qualcomm Snapdragon 820 een quadcore-chip zijn en geen octacore-chip. De chip beschikt dus niet over acht rekenkernen maar vier rekenkernen. Verder zal Qualcomm niet gebruik maken van een Cortex-core van ARM maar gebruik maken van een door Qualcomm ontworpen core genaamd Hydra. Voor de grafische rekenkracht is de keuze gevallen op een Adreno 530-gpu.

De CPU-prestaties zouden met 35 procent moeten toenemen de grafische prestaties met zo’n 40 procent. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door gebruik te maken van een 14nm-procedé. Daarmee lijkt Qualcomm TSMC te hebben ingeruild voor Samsung of Globalfoundries voor het produceren van de mobiele chips. TSMC werkt nog met 16nm-chip terwijl Samsung de stap al heeft gemaakt naar 14nm.

Verder biedt de chip ondersteuning voor dual channel LPDDR4-geheugen op 1866 MHz en is er ondersteuning voor USB 3.0 en 4G met een maximale snelheid van 450 Mbit/s. Uiteraard zijn ook zaken als Bluetooth en WiFi geïntegreerd maar hiervoor zijn momenteel geen upgrades beschikbaar.

Wanneer de chip precies verschijnt is nog onduidelijk, de meeste berichten wijzen in de richting van een presentatie eind dit jaar en een introductie begin volgend jaar. Er zijn echter de nodige problemen geweest met de Snapdragon 810, waardoor het ons niet zou verbazen als Qualcomm probeert om de de introductie van de chip naar voren te halen.