Er zijn benchmarkresultaten online verschenen van Qualcomm’s nieuwe vlaggenschip voor 2016. De met oververhitting geplaagde Snapdragon 810 zal vervangen gaan worden door de Snapdragon 820. Daarbij neemt Qualcomm afscheid van het standaard ARM-ontwerp en introduceert het Kryo-cores die het zelf heeft ontworpen. Uit de benchmarks die nu zijn uitgelekt wordt duidelijk dat de chip veel sneller is dan de Snapdragon 810.

Hoewel Qualcomm erin is geslaagd om zijn nieuwe chip een heel stuk sneller te maken dan de voorganger, is het niet zo dat de Snapdragon 820 andere high-end chips ver achter zich laat. Laat er geen misverstand over bestaan, de Snapdragon 820 is veel sneller en energiezuiniger (ongeveer 30 procent) dan zijn voorganger, maar de chips van Apple en Samsung doen er niet voor onder.

In veel gevallen is de nieuwe Apple A9-chip die dit najaar is geïntroduceerd in de iPhone 6S veel sneller dan de nieuwe Qualcomm Snapdragon 820. Samsung zit met zijn Exynos 7 Octa 7420 van begin dit jaar niet ver uit de buurt met de CPU-prestaties en grafisch weet het de Snapdragon 820 zelfs nipt te verslaan. De kans is dus groot dat als Samsung begin 2016 zijn nieuwe Exynos-chip presenteert deze een heel stuk sneller zal zijn dan de Snapdragon 820.

Als de benchmarks die nu zijn uitgelekt niet verder worden opgekrikt dan kunnen we vaststellen dat Qualcomm in 2016 weer de onderliggende partij is ten opzichte van de chips van Apple en Samsung. Dat wil niet zeggen dat high-end smartphones die gebruik maken van de Snapdragon 820 traag zijn of niet goed presteren, want daar valt niet over te klagen, maar er zijn simpelweg betere chips in de markt.

De vraag is of Samsung zijn voornemen weet waar te maken ten koste van Qualcomm. Samsung gaf vorig jaar aan dat het zijn Exynos-chips graag aan meer fabrikanten wil verkopen, voor partijen als HTC, Microsoft en Sony kan dit een goede keuze zijn, mits de inkoopprijs ook aantrekkelijk is ten opzichte van de Qualcomm-chips.