2min

Qualcomm heeft tijdens zijn persconferentie op de CES in Las Vegas de eerste smartphone getoond met een Snapdragon 820-chip. Het gaat om een toestel van de Chinese fabrikant LeTV Le Max Pro, heel spannend is het toestel verder niet, maar Qualcomm wil vooral benadrukken dat de chips al van de band rollen en binnenkort in allerlei smartphones te vinden zullen zijn.

Qualcomm wil 2015 het liefst zo snel mogelijk vergeten, het was het slechtste jaar voor de chipfabrikant sinds de introductie van de smartphone. Het verloor Samsung als klant en daarmee ook een gegarandeerde bestelling voor miljoenen chips. In 2016 lijkt de Zuid-Koreaanse fabrikant ook niet te gaan terugkeren.

Om het allemaal nog erger te maken leverde Qualcomm vorig jaar een high-end chip af die niet aan de verwachtingen voldeed, de Snapdragon 810 had te kampen met flinke oververhittingsproblemen. Uiteindelijk heeft Qualcomm flinke correcties moeten uitvoeren om de chip toch goed werkend te krijgen en verschillende fabrikanten kwamen met ingenieuze koelingsoplossingen. Feit blijft dat fabrikanten minder te spreken waren over Qualcomm en dat moet de fabrikant in 2016 gaan corrigeren.

De fabrikant wil in 2016 hoge ogen gaan gooien met de Snapdragon 820, het allernieuwste vlaggenschip met opnieuw door Qualcomm ontworpen rekenkernen, in plaats van een standaard ARM-ontwerp. De Snapdragon 820 is ongetwijfeld sneller en energiezuiniger dan de Snapdragon 810 en zal niet langer kampen met oververhittingsproblemen. Voor Qualcomm komt de grootste concurrentie uit de hoek van Samsung, die met zijn eigen Exynos-chip de concurrentie aan gaat, de vraag zal zijn of de Snapdragon 820-chip beter is dan Samsung’s nieuwe high-end model.

Samsung heeft vorig jaar meerdere malen aangegeven dat het zijn Exynos-chips graag aan andere fabrikanten wil verkopen. Of dat dit jaar ook gaat gebeuren is nog even afwachten, gezien de prestaties van Qualcomm van vorig jaar is dit wel het moment om klanten te winnen. Qualcomm is in elk geval klaar om de concurrentiestrijd aan te gaan.