2min

Microsoft heeft een patent aangevraagd op een technologie waarmee het mogelijk is smartphones te leveren met meerdere besturingssystemen. De gebruiker krijgt bij de eerste keer opstarten de vraag welk besturingssysteem geïnstalleerd moet worden op het toestel. Of Microsoft de technologie ook zelf wil gaan toepassen is onduidelijk.

Microsoft heeft het patent in kwestie al in maart 2014 aangevraagd, maar nu is de patentaanvraag pas naar buiten gekomen. De mogelijkheid om meerdere besturingssystemen op een smartphone te installeren of te kunnen wisselen tussen twee besturingssystemen klinkt zo gek nog niet. Als Windows 10 meer momentum krijgt en een groter marktaandeel kan het zeker interessant zijn als fabrikanten een toestel kunnen uitbrengen met zowel Android als Windows 10 en de gebruiker de keuze heeft welk besturingssysteem het wil gebruiken.

Waarschijnlijk heeft Microsoft de technologie ontwikkeld om aan te bieden aan partners die nu ook al Android-smartphones maken, zodat deze de optie kunnen gaan aanbieden in hun toestellen. De kans dat Microsoft zelf met toestellen op de markt komt met zowel Android als Windows 10 lijken vooralsnog erg klein.

Het komende jaar zal waarschijnlijk snel duidelijk worden of de techniek toegepast gaat worden, morgen presenteert Microsoft de eerste smartphones met Windows 10 Mobile. Daarna zullen er mogelijk partners gaan volgen die ook Windows 10-smartphones gaan maken. Of er ook grote fabrikanten zijn die opnieuw het Windows-avontuur aangaan is onduidelijk. Tot op heden lijkt alleen Acer met een Windows 10-toestel te gaan komen. Voor Microsoft is het echter veel interessanter als een partij als Samsung zou besluiten om Windows 10-smartphones op de markt te brengen.