3min

Af en toe vind ik het nodig om mijn ideeën over de huidige markt met iedereen te delen, vandaag is het weer eens zover. Ik ben namelijk van mening dat Microsoft de smartphonemarkt nog steeds kan veroveren en zelfs Android nog kan verslaan, het enige wat bedrijf het daarvoor hoeft te doen is Windows 10 schaalbaar te maken. Als Microsoft van Windows 10 echt één besturingssysteem dat op alle apparaten kan werken maakt, dan heeft het een goede kans om dominant te worden op de smartphonemarkt.

De hybride van een tablet en laptop bestaat inmiddels al enkele jaren en heeft een redelijk succes weten te boeken. Voorbeelden zijn de Microsoft Surface-tablets, een iPad met een los toetsenbord of een van de vele hybrides van bedrijven zoals Asus. Ik denk echter dat een smartphone/laptop-hybride een veel groter succes gaat worden, maar op een andere manier.

Inmiddels zijn we hardwarematig namelijk zover dat de chips die in onze smartphones en tablets zitten enorm krachtig zijn en vergelijkbaar zijn met chips in de laptops van enkele jaren geleden. Dit jaar gaan we opnieuw veel nieuwe mobiele chips zien, die wederom een stuk krachtiger en energiezuiniger zijn. Ook Intel begint steeds serieuzere stappen te zetten in de mobiele markt en in 2014 zullen veel meer tablets voorzien zijn van een Intel-chip. Wanneer Intel de echt grote stap gaat maken naar de smartphones is vooralsnog niet duidelijk, maar dat gaat waarschijnlijk geen jaren meer duren.

Windows 10 kan in combinatie met een goede mobiele chip van Intel voor Microsoft het recept zijn om de smartphonemarkt naar zich toe te trekken. De enige vereiste is dat Windows 10 een schaalbaar besturingssysteem wordt. Je smartphone wordt dan het enige apparaat wat je mee hoeft te slepen en waarop al je data staat. Zodra je op kantoor arriveert stop je je smartphone in een dockingstation of cradle, waar een extern beeldscherm, toetsenbord en muis aan is gekoppeld. Vervolgens wordt het Windows 10-besturingssysteem opgeschaald van een mobiele weergave naar een desktopweergave.

Uiteraard zitten er wel wat haken en ogen aan dit concept, zoals de mogelijkheid om belangrijke data te backuppen naar de cloud en goede beveiliging en encryptie, zodat bij verlies van je toestel niet alle gegevens op straat liggen maar voor jezelf wel terug te krijgen zijn. Met diensten als Microsoft Azure Cloud, Office 365 en OneDrive is een groot deel van deze vereisten al voorhanden. Verder is een dergelijk systeem niet geschikt voor iedereen, de creatievelingen die bijvoorbeeld video’s bewerken en die-hard pc-gamers zullen een apart systeem nodig blijven hebben omdat zij veel meer rekenkracht vereisen.

De grote groep mensen die qua eisen niet verder komen dan op internet surfen en e-mailen, alsook de bekende smartphone- en tabletgames spelen en tekstverwerken en andere Office-toepassingen gebruiken, zij zouden prima vooruit kunnen met zo’n smartphone-hybride. Daarnaast liggen er natuurlijk ook mogelijkheden voor accessoires zoals de Asus PadFone, waarbij de smartphone in een tabletbehuizing wordt geschoven om als tablet te kunnen gebruiken.

Een van de andere voordelen is dat Microsoft natuurlijk een enorm sterke desktopomgeving heeft, met miljoenen applicaties die ook gewoon kunnen worden geïnstalleerd. Voor Android, maar ook iOS zou het op dit moment heel moeilijk zijn om te concurreren met een dergelijk concept. Dat kan echter over enkele jaren heel anders zijn aangezien Android blijft groeien en Apple de afgelopen jaren Mac OS X en iOS steeds verder naar elkaar toe laat groeien. Voor Microsoft is dit in mijn optiek dé manier om de komende jaren de smartphonemarkt alsnog naar zich toe te trekken.

Morgen organiseert Microsoft om 18:00 een evenement waarop over Windows 10 zal worden gesproken. Tijdens deze presentatie zal het bedrijf veel meer laten zien dan het tot op heden heeft gedaan en krijgen we ook de eerste versie van Windows 10 voor smartphones te zien.