2min Devices

Samsung A9 en TSMC A9 in iPhone 6s bieden vrijwel zelfde accuduur

Apple gebruikt voor de nieuwe Apple A9-chip in de iPhone 6s en iPhone 6s Plus twee verschillende leveranciers met elk hun eigen productieproces, waardoor de chips flink van elkaar verschillen. Toch is dat niet terug te zien als de accuduur aan uitgebreide testen wordt onderworpen.

Eerder werd al duidelijk dat de Apple A9-chip die wordt gebruikt in de nieuwe iPhones geproduceerd wordt door twee verschillende bedrijven. Apple laat de A9-chip door zowel Samsung als TSMC produceren, Samsung gebruikt echter een 14nm-productieprocedé en TSMC een 16nm-productieprocedé. In theorie zou dat moeten betekenen dat de Samsung-chip energiezuiniger is, in de praktijk blijkt dat echter niet het geval te zijn. Waarom Apple kiest voor twee chipfabrikanten in plaats van één fabrikant is onduidelijk. In het verleden gunde Apple de order altijd aan één partij. Het zou te maken kunnen hebben met de beschikbare productiecapaciteit en dat Apple geen andere keuze had, het kan ook zijn dat Apple zijn risico’s probeert te verkleinen.

ArsTechnica heeft de hand weten te leggen op twee iPhone 6s-toestellen waarvan er één is voorzien van een Samsung A9-chip en de andere van een TSMC A9-chip, daarmee heeft het de nodige benchmarks en testen uitgevoerd om te kijken of er verschillen zijn tussen de chips. Apple liet eerder al weten dat de chips vrijwel identiek presteren op een paar procentpunten na, maar het is altijd goed om dat onafhankelijk te laten testen, door bijvoorbeeld in dit geval ArsTechnica.

Samsung A9 en TSMC A9 in iPhone 6s bieden vrijwel zelfde accuduur
Uit de benchmarks komt naar voren dat de verschillen inderdaad slechts een paar procentpunten zijn. Alleen bij de Geekbench 3-benchmark komt er een veel ruimer verschil naar voren in het voordeel van de TSMC A9-chip. Apple heeft hier al op gereageerd door te stellen dat de benchmark van Geekbench niet overeenkomt met de realiteit. Door de resultaten van ArsTechnica kunnen we stellen dat de chips over het algemeen identiek presteren en de uitspraken van Apple bevestigen. Wel heeft ArsTechnica de test maar met één toestel van elke chip kunnen uitvoeren, waardoor er een hele kleine kans overblijft dan sommige toestellen wel net iets beter of slechter presteren.

Bron:ArsTechnica