De Taiwanese technologiewebsite CTimes meldt op basis van vertrouwelijke informatie van een analist dat Apple besloten heeft om de productie van de nieuwe A10-chip volledig door TSMC te laten verzorgen. Daarmee zou Samsung worden gedumpt als chipleverancier. De nieuwe chip zou vooral efficiënter moeten worden dan de huidige A9.

Of het bericht ook klopt is niet duidelijk, Apple doet geen uitspraken over de leveranciers waar het gebruik van maakt. Voor de huidige A9-chip die in de iPhone 6S en iPhone 6S Plus wordt gebruikt maakt Apple gebruik van beide fabrikanten, er bestaan twee versies van de A9-chip, waarvan er één door Samsung en één door TSMC wordt geproduceerd. Het verschil in prestaties is vrijwel nihil en in accuduur scheelt het slechts een paar procent in het voordeel van TSMC.

Er is wel wat discussie ontstaan over het gebruik van twee verschillende chips en leveranciers. Mogelijk dat Apple daar gevoelig voor is en het nu terugvalt op slechts één leverancier. De keuze zou op TSMC zijn gevallen omdat die in staat zijn een zeer efficiënte chip te produceren. De 3D-structuren die TSMC gebruikt in de chip zorgen voor betere geleiding, waardoor de chip minder warm wordt en veel energiezuiniger is. De nieuwe chip verschijnt naar verluidt in het derde kwartaal en de massaproductie begint in maart 2016.

Of het bericht klopt is dus onduidelijk, want hoewel TSMC zijn zaken goed voor elkaar heeft, investeert Samsung elk jaar miljarden euro’s in zijn eigen chiptechnologie. Samsung heeft dit jaar ook de allersnelste mobiele chip afgeleverd, de grote vraag is met wat voor chips de Zuid-Koreaanse fabrikant volgend jaar komt. In elk geval heeft Samsung al aangegeven dat het aan meer fabrikanten chips wil gaan leveren.