2min

De drones zijn in opkomst veel enthousiastelingen hebben inmiddels al een drone thuis die op afstand wordt bestuurd, het Amerikaanse leger gebruikt al jaren drones om bombardementen uit te voeren, maar als het aan Google ligt zie je ze in 2017 vliegen om pakketjes te bezorgen.

Op een conventie voor luchtverkeersleiding in Washington heeft David Vos, topman bij Google’s moedermaatschappij Alphabet, verteld dat Google druk bezig is met de ontwikkeling van drones en in 2017 commercieel actief wil zijn met drones. David Vos zit in het project Wing Team dat is ontstaan uit Google X en het doel heeft om goederen af te leveren met drones.

Google werkt samen met de NASA om het nieuwe bedrijfsonderdeel van de grond te krijgen. Op dit moment worden de drones nog door piloten bestuurd, maar als het aan Google ligt is dat tijdelijk. Wel zal er waarschijnlijk altijd iets van een controlesysteem blijven bestaan waarbij een piloot op afstand kan ingrijpen.

Een grote horde die Google ook nog zal moeten nemen is de wetgeving want overheden zullen niet staan te springen om Google toestemming te geven allerlei drones door het luchtruim te laten vliegen. Er zijn namelijk ook risico’s met neerstortende drones en de ontregeling van het luchtverkeer.

Google is hierover in gesprek met de Amerikaanse FAA die gaat over de controle van het luchtruim. Google wil samen met de FAA een luchtverkeersleidingsysteem bouwen tot ongeveer 150 meter boven de grond. Google hoopt dat de FAA deze ruimte zal reserveren voor drones, maar zover is de FAA nog niet. De FAA is momenteel nog bezig met het opstellen van regels voor bedrijven die gebruik willen maken van drones, deze regels moeten begin volgend jaar duidelijk worden.

Google is niet de enige die investeert in de ontwikkeling van drones, ook concurrent Amazon is al druk bezig met drones en ook dat bedrijf wil graag goederen bezorgen met drones. Je moet overigens niet denken dat je volgende LCD-televisie door een drone bezorgd gaat worden, het gaat vooral om goederen tot enkele kilo’s, veel meer gewicht kunnen de meeste drones niet aan.