2min

Google heeft bekendgemaakt dat het in Rusland in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de Russische mededingingswaakhond FAZ, deze organisatie heeft eerder bepaald dat Google voortaan de Google Play Store los moet aanbieden aan Android-fabrikanten zonder de overige apps. Google biedt deze app alleen aan in een bundel met een tiental apps.

Google heeft ervoor gekozen om van Android een opensource-besturingssysteem te maken en iedereen kan dat naar eigen inzicht gebruiken. Willen fabrikanten echter gebruik maken van de Google Play Store zodat de gebruiker van het apparaat ook de beschikking krijgt over alle apps die daarin zijn te vinden, dan moet het toestel door Google worden gelicenseerd. Dat houdt in dat fabrikanten het hele Google-pakket aan apps moeten installeren, dus ook Google Search, Google Maps, GMail, YouTube, etc. Verder moeten fabrikanten minimaal 18 maanden de toestellen voorzien van software-updates en zo zijn er nog enkele eisen.

De Russische mededingingswaakhond FAZ heeft eerder besloten dat dit concurrentievervalsing is en dat Google deze eisen niet mag stellen. Google heeft tot 18 december de tijd gekregen om ervoor te zorgen dat fabrikanten ook gebruik mogen maken van Android met alleen de Google Play Store. Google gaat zich hier tegen verzetten en gaat in hoger beroep bij de Russische rechtbank.

Het doel van de FAZ is dat concurrerende diensten ook een kans krijgen op Android, waarmee voornamelijk wordt gedoeld op de Russische zoekmachine Yandex. Yandex wil graag deals kunnen sluiten met fabrikanten dat ze de apps van Yandex meeleveren op hun toestellen in plaats van die van Google. Yandex heeft ook bij de Europese Commissie geklaagd en de EU is momenteel bezig met een vooronderzoek om te bepalen of Google in Europa ook moet worden gedwongen alleen de Google Play Store mee te leveren.

Google is van mening dat het al voldoende keuze biedt door Android opensource aan te bieden. Fabrikanten kunnen er al voor kiezen een eigen Android-implementatie toe te passen. Ze kunnen ook gebruik maken van alternatieve applicatiewinkels. Of het hoger beroep in Rusland zin heeft is moeilijk in te schatten, voor de Russen hangt er echter veel vanaf, als Google de zaak verliest zou het ook kunnen besluiten zich terug te trekken van de Russische markt.