Google werd in september van vorig jaar veroordeeld tot de Russische concurrentiewaakhond dat het misbruik maakte van machtspositie met Android. Google doet dit volgens de waakhond door Android-fabrikanten te verplichten dat als ze gebruik willen maken van de Google Play Store ze ook alle andere Google-apps moeten installeren. Google besloot in hoger beroep te gaan, maar dat beroep is nu afgewezen.

Het Russische hof in Moskou heeft besloten het hoger beroep van Google niet in behandeling te nemen. Het hof laat weten volledig achter de beslissing van de concurrentiewaakhond te staan. Daarmee krijgt Google dus niet eens de mogelijkheid om zich te verdedigen.

De Russische zoekmachine Yandex zit uiteindelijk achter deze hele zaak want zij hebben geklaagd bij de Russische autoriteiten. Yandex wil ook graag zijn apps meeleveren op Android-smartphones maar door de overeenkomst die Google heeft gesloten met de fabrikanten is dit onmogelijk.

Google moet nu een boete gaan betalen voor het misbruiken van zijn concurrentiepositie en zal de contracten met fabrikanten moeten aanpassen. De grote vraag is nu wat Google gaat doen, als het bedrijf actief wil blijven in Rusland zal het fabrikanten de mogelijkheid moeten bieden om Android-smartphones te verkopen met alleen de Google Play Store en zal Yandex waarschijnlijk overeenkomsten gaan sluiten om als standaard zoekmachine te worden opgenomen. Het bedrijf kan er echter ook voor kiezen om zich terug te trekken uit Rusland. Als Google daarvoor zijn de Russen voortaan aangewezen op alternatieve applicatiewinkels met alle risico’s van dien.