3min

Alles wijst erop dat de Europese Commissie binnen enkele dagen een officiële aanklacht naar Google zal sturen voor machtsmisbruik met Android. Het vooronderzoek loopt al ongeveer een jaar en betrokken bedrijven en personen hebben nu de opdracht gekregen om bedrijfsgeheimen te censureren in de officiële stukken. Daarna zal de EU komen met de officiële aanklacht.

Google heeft met Android zo’n enorm succes geboekt dat het nu een machtspositie heeft verkregen en van die positie zou het misbruik maken. Concurrenten hebben door de machtspositie van Google geen kans om ertussen te komen en daar moet verandering in komen. In Rusland heeft Google met dezelfde aanklacht te maken en daar is de procedure inmiddels achter de rug, Google heeft daar de keuze om Android terug te trekken uit Rusland of fabrikanten de vrijheid te geven.

Android is een open source-besturingssysteem en iedereen mag er gebruik van maken en kan het besturingssysteem op elk gewenst apparaat installeren. Hier hangen vrijwel geen voorwaarden aan, behalve die van de open source-licentie. Android is echter niets waard zonder de Google Play Store, de applicatiewinkel van Google, willen fabrikanten deze meeleveren op een smartphone of tablet dan moeten ze een licentie-overeenkomst aangaan met Google.

In deze overeenkomst zijn allerlei zaken opgenomen, maar het belangrijkste punt is dat als je de Google Play Store wil meeleveren op een toestel, je ook alle andere Google Apps moet installeren. Daaronder vallen onder andere Gmail, Google Drive, Google Foto’s, Google Maps, Google+, Hangouts, YouTube en alle andere Google Play winkels voor boeken, films, games en muziek. Verder moet Google altijd de standaard zoekmachine zijn en deze moet op het hoofdscherm aanwezig zijn.

Hier wringt ook de schoen, zowel bij de concurrentiewaakhond in Rusland als bij de Europese Commissie. Doordat Google deze verplichtingen allemaal oplegt, kan Microsoft (of Yandex, Russische zoekmachine) geen marktaandeel opbouwen op Android, want Google is altijd de verplichte zoekmachine. Hetzelfde geldt voor alternatieve kaartendiensten, Apple Maps, Bing Maps, Here Maps. Verder is Google in het voordeel want zijn opslagdienst (Google Drive) en muziekdienst (Google Music) zijn standaard voor geïnstalleerd.

Waarschijnlijk gaat het erop neerkomen dat de Europese Commissie van Google gaat eisen dat ze Android ook beschikbaar gaan stellen met alleen de Google Play Store, zonder alle andere apps, dit is in Rusland ook gebeurd.
Google zal zich verdedigen zoals het dat altijd doet, fabrikanten mogen Android gratis gebruiken zonder de Google Play Store, ze maken die keuze zelf. Waarschijnlijk gaat dat argument echter geen standhouden.

Wat de gevolgen gaan zijn is moeilijk te voorspellen, als weigert mee te werken zal het een boete krijgen. Daarnaast zou het een prijskaartje kunnen hangen aan een licentie-overeenkomst met alleen de Google Play Store, dat prijskaartje moet echter wel geaccepteerd worden door de Europese Commissie.

Voor een partij als Microsoft is het in elk geval goed nieuws, zij anticiperen al enige tijd op actie vanuit de toezichthouders, ze hebben er zelf uiteindelijk ook de nodige negatieve ervaring mee. Zodra Android wordt open gebroken in Europa zal Microsoft gaan proberen om de Bing-zoekmachine op zoveel mogelijk toestellen te krijgen. Microsoft is al aanwezig op veel toestellen met de Office-apps, OneDrive en Skype. Daarnaast heeft Microsoft een complete collectie aan apps overgenomen en aangepast. Microsoft kan elke Google-app vervangen door een app uit de eigen collectie, behalve de Google Play Store.