Intel heeft op de Structure Conferentie in San Francisco bekendgemaakt dat de eerste Xeon FPGA-chips begin 2016 zullen worden geleverd aan bedrijven met grote clouddiensten. FPGA staat voor Field Programmable Gate Arrays en kunnen worden geconfigureerd om zeer specifieke taken uit te voeren.

Intel zet met de ontwikkeling van deze Xeon FPGA-chips een goede stap richting de toekomst. De cloud speelt inmiddels een grote rol in de ICT-sector en de volgende stap is om alle Big Data te gaan verwerken. Hiervoor zijn ook nieuwe chips nodig die hier beter mee kunnen omgaan. Daar komen de Xeon FPGA-chips om de hoek kijken want die kunnen zo worden geconfigureerd dat ze bepaalde taken zeer snel kunnen afhandelen.

De FPGA-technologie die Intel gebruikt komt waarschijnlijk bij Altera vandaan, Intel heeft in juni aangekondigd Altera in de lijven voor 16,7 miljard dollar en hoewel die overname nog moet worden afgerond is er waarschijnlijk alvast begonnen met het delen van technologie. Altera is een chipfabrikant die alleen maar chips ontwikkeld die geprogrammeerd kunnen worden om bepaalde taken zeer goed uit te voeren.

Intel heeft hoge verwachtingen van deze nieuwe chips en verwacht dat vooral de cloudproviders baat zullen hebben bij deze chips. Zeker op het moment dat Big Data om de hoek komt kijken en er grote analyses gedaan moeten worden. Microsoft heeft eerder al laten weten dat het veel gebruik maakt van FPGA-chips voor zijn zoekmachine Bing, wat uiteindelijk ook een gigantische database aan data is. Intel verwacht dat in 2020 al éénderde van alle chips in datacenters zal beschikken over FPGA’s. FPGA’s kunnen naast data-analyses ook worden ingezet voor encryptie, iets wat de laatste jaren steeds actueler is geworden.