1 min

Microsoft heeft een patent aangevraagd op een modulaire computer. Nu zullen de meeste van onze lezers denken, een desktop-computer is toch al modulair want je kan van alles vervangen en uitbreiden. Dat klopt, maar het idee van Microsoft werd met blokken, net zoals bijvoorbeeld Project Ara van Google voor smartphones.

In het patent gaat Microsoft uit van een All-in-One-computer waarbij de voet van de monitor de pc is en door onder deze voet blokken toe te voegen kan een computer worden uitgebreid. Zo is er een los blok met de processor en het werkgeheugen, een los blok met de videokaart, een blok voor de opslagcapaciteit en een blok voor andere uitbreidingen.

Deze blokken worden volgens de patentaanvraag onderling met elkaar verbonden via een magnetische aansluiting. Het idee is dus dat iedereen, zelfs je moeder of je oma een blok kan toevoegen. Je hoeft het blok er alleen maar onder te leggen. Er komt geen schroevendraaier aan te pas.

De patentaanvraag is ingediend door leden van het Surface-team en in theorie zou dat kunnen betekenen dat deze modulaire pc er ook gaat komen. We hebben echter nog geen aanwijzingen dat Microsoft werkt aan een All-in-One computer, maar het zou ons niet verbazen. Sinds enige tijd maakt Microsoft zelf tablets, laptops en smartphones, dus waarom geen All-in-One-computer? Kennen we niet nog een bedrijf die ze allemaal maakt?