1 min

Microsoft boekt groot succes met zijn Surface 2-in-1 apparaten. Naar verluidt werkt de fabrikant en softwaremaker daarom aan een opvolger in de vorm van een alles-in-een computer. Het model zou volgens bronnen van DigiTimes nog in het derde kwartaal van 2016 uitkomen.

Een alles-in-een computer bestaat uit een scherm, waarin alle hardware verwerkt is. Denk maar aan de iMac-producten van Apple. Met de nieuwe computer zou Microsoft volgens de geruchten een eigen eerste stap in deze markt willen maken. Tegelijk mikt het als de geruchten geloofd mogen worden op de high-end markt; het apparaat moet er volgens Windows Central ”modern en elegant” uit komen te zien en een premium uitstraling krijgen.

Bronnen van Windows Central stellen verder dat de computer moet werken met een nieuwe Intel-processor, de Kaby Lake. Dat is de opvolger van de Skylake-processor. De vertraging in de levering van deze chips zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat Microsoft pas in 2017 met zijn alles-in-een computer komt. Ook de tweede generatie van de Surface Book is uitgesteld wegens vertragingen in de productie van de Kaby Lake.

Mocht Microsoft inderdaad besluiten in de alles-in-een markt te stappen, dan is dat een opmerkelijke keuze. De vraag naar computers is flink gedaald en zo ook naar alles-in-een apparaten. Volgens voorspellingen zakt de vraag in 2016 naar 12,6 miljoen apparaten, tegenover 14 miljoen vorig jaar.