1 min

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan zijn erin geslaagd om de vingerafdrukscanner van een Huawei Honor 7 en de Samsung Galaxy S6 te misleiden met een uitgeprinte vingerafdruk. Wel werd hiervoor speciale inkt en papier gebruikt en een gloednieuwe printer omdat die accurater zijn dan gebruikte printers.

Het is niet voor het eerst dat vingerafdrukscanners in smartphones zijn gehackt, eerder zijn onderzoekers er al in geslaagd om met melk en houtlijm de scanners van de iPhone 5S en Galaxy S6 te hacken. De onderzoekers van de universiteit van Michigan vonden dat teveel werk en besloten op zoek te gaan naar een makkelijkere methode.

Zij kwamen uit op speciaal AgIC-papier in combinatie met AgIC-zilverinkt en een gloednieuwe Brother-printer. Daarmee wisten de onderzoekers een ingescande vingerafdruk (300dpi) uit te printen en vervolgens te gebruiken om een Huawei Honor 7 en een Samsung Galaxy S6 te ontgrendelen. Volgens de onderzoekers moesten ze bij de Huawei Honor 7 wel vaker pogingen doen om het toestel te ontgrendelen en lukte het bij de Galaxy S6 een stuk sneller.

Voor de smartphonefabrikanten zijn er dus nog voldoende redenen om de beveiliging van de vingerafdrukscanners verder op te voeren.