2min

Apple heeft recent de nieuwe iPhone SE gepresenteerd, een nieuwe iPhone met Apple’s laatste processor en een 4 inch scherm. Chipworks heeft de iPhone SE uit elkaar gehaald en kwam tot de conclusie dat Apple weliswaar voor de meest recente A9-chip heeft gekozen, maar niet voor het meest recente 4G-modem, waardoor ondersteuning voor 4G+ (LTE-advanced) achterwege is gebleven.

Apple heeft met de iPhone 6 het standaard schermformaat verhoogd van 4 inch naar 4,7 inch. Er zijn echter gebruikers die nog steeds het kleinere 4 inch scherm prefereren, daarnaast is er al jaren de vraag naar een goedkopere iPhone omdat niet iedereen in staat is om 699 euro op tafel te leggen of een duur abonnement af te sluiten. Apple is daar met de iPhone SE in tegemoet gekomen, een goedkopere iPhone met een 4 inch scherm, maar wel met de krachtige Apple A9-chipset die ook in de iPhone 6S (Plus) is te vinden.

Uit een analyse van Chipworks blijkt echter dat Apple niet overal voor high-end onderdelen heeft gekozen. De behuizing is gebaseerd op de iPhone 5S en is grotendeels van metaal dus daar kunnen we niet over klagen, maar het gekozen modem, een Qualcomm MSM9625M-chip is een wat ouder model en biedt alleen ondersteuning voor 4G en niet voor 4G+. Hierdoor is de maximale theoretische snelheid van de iPhone SE 150 Mbit/s.

Waarom Apple niet gekozen heeft voor een modem dat wel ondersteuning biedt voor 4G+ is onduidelijk, maar het heeft ongetwijfeld met de kosten te maken. Doordat Apple voor dit modem heeft gekozen is de snelheid weliswaar minder dan het had kunnen zijn, maar op dit moment nog steeds ruim voldoende. Dat kan over een aantal jaar echter wel anders zijn.

Als er wordt gekeken naar de overige hardware in de iPhone SE zien we dat het bedrijf verder heeft gekozen voor opslaggeheugen van Toshiba dat is geproduceerd op 19nm, terwijl Toshiba al geruime tijd geheugen produceert op 15nm, waaruit we kunnen concluderen dat het opslaggeheugen ook iets ouder en minder goed is.

De NFC-chip is wel dezelfde als in de 6S-serie en is afkomstig van het Nederlandse NXP, het gaat om de PN549-chip. Apple gebruikt deze chip voor Apple Pay, een mobiel betaalsysteem, het lijkt ons erg verstandig dat Apple daar niet op heeft bezuinigd. De audiochips en de InvenSense-sensor met zes assen komen ook overeen met de exemplaren uit de iPhone 6S.