1 min

Samsung is gestart met het uitleveren van de Samsung 850 Evo 4TB SSD’s, de eerste exemplaren zijn opgedoken bij verschillende webwinkels. Het prijskaartje van dit nieuwe model ligt momenteel op 1349 euro, maar mogelijk gaat de prijs nog enkele tientjes zakken de komende week als meer webshops het model op voorraad krijgen.

De prijzen van SSD’s zijn de afgelopen jaren flink gedaald terwijl de opslagcapaciteit elk jaar toeneemt Deze trend gaat zich de komende jaren ook voortzetten, dit is voornamelijk te danken aan de ontwikkelingen in 3DNAND, waarmee de opslagcapaciteit fors omhoog kan en de productiekosten naar beneden.

Het prijsverschil tussen SSD’s en HDD’s is al verwaarloosbaar voor de kleinere formaten, alleen voor grote formaten is er nog een substantieel prijsverschil. Daar staat wel tegenover dat je met een 4TB SSD een enorme heoveelheid opslagcapaciteit hebt die ook nog eens snel is te lezen of te beschrijven, waar dat met een traditionele harde schijf zo’n 10 maal langer duurt.

Nu de 4TB-versie van Evo-variant is verschenen is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat ook de Pro-variant beschikbaar komt in 4TB.

De 4TB-versies maken gebruik van de derde generatie 3DNAND waarbij Samsung het aantal lagen heeft opgeschaald van 32 naar 48, hierdoor kunnen er chips gemaakt worden van 256GB en door die 16 te combineren kan een SSD van 4TB worden geproduceerd.