2min

Netgear heeft een nieuwe versie geïntroduceerd van zijn Nighthawk-router, de Netgear Nighthawk AC1900 WiFi 4G LTE Modem Router (R7100LG), wat speciaal is aan deze versie is de mogelijkheid om verbinding te leggen met een 4G-netwerk. De router ondersteunt LTE CAT 6 wat neerkomt op een maximale theoretische snelheid van 300 Mbit/s.

In Nederland is T-Mobile tot op heden de enige provider die testen doet met het aanbieden van een vaste verbinding via een 4G-verbinding. Wel krijg je dan te maken met een datalimiet, iets dat al ruim tien jaar verleden tijd is in Nederland op vaste verbindingen. In België kennen ze het fenomeen nog wel, al beginnen ook daar de limieten langzaam te verdwijnen.

Mocht er een provider komen die vast internet via 4G opneemt in zijn aanbod dan is deze Netgear Nighthawk zeker een aanrader. Voor bedrijven kan deze router ook een oplossing bieden, je kan de router namelijk ook gebruiken voor je DSL, kabel of glasvezelverbinding en de 4G-connectiviteit achter de hand houden als backupverbinding voor noodgevallen. Laten we zeggen dat we gemiddeld drie keer per jaar last hebben van een kortstondige internetstoring, waardoor onze vaste verbinding niet werkt, dan kan deze Netgear Nighthawk toch voorzien in een internetverbinding via het 4G-netwerk.

Natuurlijk is dit niet goedkoop en dus ook zeker niet voor iedereen weggelegd, er zijn altijd bedrijven met kritische toepassingen die graag die zekerheid willen inbouwen.

Naast de 4G-connectiviteit biedt de Nighthawk ook ondersteuning dualband WiFi, met een theoretische maximumsnelheid van 600 Mbit/s op de 2,4GHz-band en 1300Mbit/s op de 5GHz-band. Verder zijn er drie externe antennes, één gigibit WAN-poort, vier gigabit LAN-poorten en twee USB-poorten waarvan één poort voorzien is van USB 3.0. Aan de zijkant is een uitschuifbaar laatje voor de simkaart te vinden.